Praha 9 vyzvala ministerstvo zdravotnictví k testování dětí PCR testy

14.04.2021 10:44

Městská část Prahy 9 se otevřeným dopisem obrátila na ministra zdravotnictví Petra Arenberga s výzvou, aby ministerstvo zdravotnictví a vláda zaujaly nediskriminační přístup k PCR testům. Hlavní problém je v tom, že současně využívané antigenní testy jsou velmi málo spolehlivé.

Praha 9 vyzvala ministerstvo zdravotnictví k testování dětí PCR testy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Antigenní testovací sada na Covid 19, ilustrační foto

„Městská část Praha 9 se u žáků svých škol nespokojila s testy antigenními a zahajuje plošné pravidelné testování PCR testy. Způsob, který městská část volí, je neinvazivní, test se provádí ze slin, které si dítě odebere doma do zkumavky poskytnuté školou, a vzorek je zkoumám u registrovaného poskytovatele zdravotních služeb,“ píše v otevřeném dopise starosta městské části Prahy 9 Tomáš Portlík.
 
 
Tento test vykazuje velmi vysokou míru spolehlivosti oproti testům antigenním. Testování se provádí tzv. poolováním, které je podstatně levnější než klasický PSR test, cena je srovnatelná s antigenním testem provedeným poskytovatelem zdravotních služeb. 
 

Anketa

Uspěl Jan Blatný ve funkci ministra?

26%
74%
hlasovalo: 3578 lidí
„Tím, že se test v souladu s mimořádným opatřením provádí jen jedenkrát týdně, celkové náklady na testování metodou tzv. poolingu dokonce klesají pod úroveň POC antigenního testování, prováděného dvakrát týdně,“ uvádí Tomáš Portlík. 
 
Zásadní problém prý spočívá v tom, že na zmíněné PCR testování stát ani pojišťovny nepřispívají ani korunu, a to na rozdíl od méně spolehlivých antigenních testů. Autoři otevřeného dopisu také nesouhlasí s tím, že i při každotýdenním testování vysoce spolehlivými PCR testy nadále platí povinnost žáků střídat se ve škole. 
 
Praha 9 následně vyzvala ministra zdravotnictví k uzpůsobení platných právních předpisů. „Testování PCR testem z důvodů přístupu do školy bude státem podporováno, tedy zdravotními pojišťovnami hrazeno přinejmenším v rozsahu úplaty od pojišťovny za POC antigenní test při plošném testování. Pro žáky pravidelně 1x týdně testované PCR testem již nebude platit omezení v nutnosti střídat se ve škole po týdnech,“ žádá ministra starosta Prahy 9 Tomáš Portlík. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…