Praha: SPOLU ustoupilo Pirátům, ti to odmítli

06.12.2022 12:12

Koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se nedohodla s Piráty o koalici v Praze a v jednáních pokračovat nebude. Namísto toho zahájí jednání o podpoře menšinové rady, osloví všechny strany v zastupitelstvu s výjimkou SPD.

Praha: SPOLU ustoupilo Pirátům, ti to odmítli
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. ustavující zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy

Podle dosluhujícího primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) Spolu stále trvá na tom, že bude mít pozici primátora i většinu v jedenáctičlenné radě města, což je pro Piráty nepřijatelné.

Zatím není jasná přesná podoba menšinové rady, vše podle členů Spolu teprve vyplyne z dalších jednání. Podle nominanta na primátora Bohuslava Svobody (ODS) nabídla koalice Pirátům zásadní ústupky například v podobě přenechání gesce dopravy, ale ti neustoupili. Hřib se naopak vyjádřil v tom smyslu, že Spolu neustoupila v zásadních věcech vůbec a nebylo by legitimní, aby fakticky mohla s výsledkem 25 procent ve volbách o městě rozhodovat sama.

Letošní vyjednávání o novém vedení hlavního města trvá 73 dní, a je tak nejdelší v historii Česka. Od voleb na podzim 1994 se na zvolení nového vedení města čekalo nejdéle měsíc a půl. V roce 2010 byli rada a primátor zvolení 45 dní po volbách, o čtyři roky později to trvalo jen o den déle. V letech 1994 a 1998 byli primátoři zvoleni už po necelých dvou týdnech od voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…