Praha má první povolební koalici. Na "sedmičce" se dohodla dvě místní sdružení

14.10.2014 11:52

Praha 7 je první pražskou radnicí, kde vznikla koalice. Podle očekávání se na spolupráci domluvilo nové hnutí Praha 7 sobě, které volby s velkým náskokem vyhrálo, a Koalice PRO 7. Na dotaz ČTK to dnes řekli kandidát na starostu lidovec Jan Čižinský a budoucí místostarosta Ondřej Mirovský (SZ). Koalice vystřídá dosud vládnoucí ODS a ČSSD. O nových koalicích se jedná i na dalších radnicích.

Praha má první povolební koalici. Na "sedmičce" se dohodla dvě místní sdružení
Foto: hns
Popisek: Jan Čižinský

V 29členném zastupitelstvu v Praze 7 bude mít koalice pohodlnou většinu 19 hlasů. Hnutí se společně chtějí postarat mimo jiné o zvýšení počtu míst v mateřských školách. Vyřešit chtějí roky diskutovanou stavbu nové budovy radnice a pokusí se vypovědět letitou a podle mnohých nevýhodou smlouvu na pronájem pozemku nad Parkhotelem, kde by podle dosavadních plánů měla vyrůst nákupní galerie.

Lídr vítězného hnutí Čižinský na sebe upozornil právě neúnavným bojem proti stavbě obchodního centra a také referendem o stavbě radnice. Místní hlasování, pro která sdružení sebrala tisíce podpisů, dosavadní koalice ODS a ČSSD odmítla. Soud jí ale nařídil referendum vypsat. A lidé nakonec odhlasovali regulaci ceny, za kterou má městská část diskutovanou budovu postavit. Koalici PRO 7 vede Mirovský, který z opozičních lavic v zastupitelstvu brojil za stejná témata.

Nově vzniklé hnutí, které do boje o zastupitelská křesla postavilo kromě Čižinského i historika Richarda Biegela, získalo 43,69 procenta hlasů. Nad dalšími stranami zvítězilo s náskokem více než třiceti procentních bodů. Kromě Koalice PRO 7 se do zastupitelstva dostala TOP 09, ODS, ANO a ČSSD.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…