Praha opět odložila arbitráž s vlastníkem Opencard

04.11.2014 14:42

Dosluhující vedení Prahy již podruhé odložilo rozhodnutí, zda město vstoupí do arbitráže s vlastníkem opencard, firmou eMoneyServices (EMS). O arbitráži budou opět jednat na svém zasedání příští týden. Na dotaz ČTK to sdělila mluvčí magistrátu Petra Hrubá. Praha dluží EMS peníze za služby v minulosti, firma již na město podala žalobu. Vlastník karty dnes nechtěl postup vedení Prahy komentovat. Opencard již stála Prahu asi 1,35 miliardy korun.

Praha opět odložila arbitráž s vlastníkem Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Validátor karty Opencard

Důvodem, proč radní rozhodnutí odložili, je záměr nechat si zpracovat právní analýzu. Ta by měla ověřit, zda si přistoupením na formu arbitráže Praha sama dopředu neoslabí svou pozici před soudem.

Historicky vznikly závazky Prahy vůči firmě Haguess, která byla původním majitelem projektu. Před časem jej převzal nový majitel, společnost EMS. Schválení rozhodčí smlouvy by umožnilo arbitráž ohledně části dluhů za licence ke kartám za 34 milionů korun. Praha a EMS již na sebe vzájemně podaly žaloby, arbitráž by oproti klasickému soudnímu jednání trvala kratší dobu. Rozhodčí soud podobně projednává spory Prahy ohledně tunelu Blanka.

EMS nechce rozhodnutí pražských radních komentovat

EMS se dnes nechtěla k postupu rady vyjadřovat, s arbitráží již v minulých týdnech souhlasila. "V tuto chvíli nebudeme rozhodnutí rady komentovat. Rád bych pouze připomněl, že celková výše pohledávek Prahy vůči společnosti EMS činí 170 milionů korun a stále, ani po šesti měsících, není smluvně ani finančně zajištěna naše podpora provozu Opencard," uvedl pro ČTK mluvčí EMS Martin Opatrný.

Co bude s kartou pocházející z éry primátora Pavla Béma (ODS) dál, není zcela jasné. EMS v uplynulých měsících předložila Praze tři nabídky. Podle vedení města v jedné z nich žádala nepřijatelnou částku blížící se 500 milionům korun. EMS následně předložilo další dvě, do kterých by byli zapojeni soukromí investoři. Ani na tyto nabídky Praha nepřistoupila. Končící primátor Tomáš Hudeček nedávno ČTK řekl, že město připravuje zavedení nové a údajně levnější karty. Odcházející vedení města o ní ale zatím nerozhodlo.

Projekt Opencard je spojen s řadou problematických smluv

Kartu opencard si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Projekt je spojen s řadou problematických smluv. Vedení města se s nimi už dlouho neúspěšně vyrovnává. Za prodloužení jedné ze smluv, na níž bylo pokračování opencard závislé, čelí obžalobě deset bývalých i současných radních za ODS a TOP 09 a pět úředníků.

V kauze opencard už bylo jiných pět úředníků odsouzeno. Občanské iniciativy i některá média upozorňují, že skuteční strůjci projektu zůstávají nepotrestáni.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…