Praha rozdělila téměř devadesát milionů, které získala z hazardu

12.12.2013 21:49

Praha rozdělila městským částem část peněz, které od dubna do konce září získala na poplatcích z hazardních her. Celkem se vybralo přes 233 milionů korun. Zastupitelé hlavního města dnes odsouhlasili rozdělení téměř 89 milionů korun. Část peněz půjde na dětská sportovní mužstva a na sport obecně, další jsou určené na kulturní, školní nebo sociální dotace.

Praha rozdělila téměř devadesát milionů, které získala z hazardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herna, ilustrační foto

Zastupitelé před rokem rozhodli, že polovinu z částky získané z hazardu budou dostávat mládežnická sportovní mužstva, zbytek půjde na dotace na kulturu, školství, zdravotnictví a sociální oblast. Přesná částka určená pro jednotlivé městské části se má vypočítat podle množství automatů na jejich území a počtu dnů, kdy byly provozovány.

Na základě zkušeností z letošního prvního čtvrtletí se ale vedení hlavního města rozhodlo způsob pozměnit. Některé městské části prý měly problémy s rozdělováním peněz na sportující mládež. Polovinu z těchto peněz proto nově budou moct dát na sport obecně. Z 233 milionů korun získaných na poplatcích z hazardu bylo přímo z výherních automatů přes 177 milionů, polovinu této částky rozdělí městským částem.

Pražský magistrát připravuje nová pravidla

Některé radnice v minulosti způsob rozdělování peněz z hazardu kritizovaly. Vedení Prahy proto slíbilo od začátku příštího roku systém změnit. Nová pravidla zatím připravuje. Podle chystaného návrhu by až čtvrtinu z vybraných peněz měly dostávat radnice, které na svém území zakázaly všechny herny. V Praze je v současné době 313 míst, kde jsou hrací přístroje povoleny.

Provozovatelé herních automatů naopak požadují, aby pražské městské obvody, které na svém území zcela zakážou herní automaty, nedostaly z jejich provozu ani korunu. Uvedlo to tento týden sdružení Spelos. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…