Praha vykoupila po povodních domy, teď ale voda vyplavila nájemníky

30.06.2013 19:56

Ačkoli minulé vedení Prahy bylo předvídavé, a letošní povodně tak oproti těm předchozím napáchaly mnohem menší škodu, některé městské části záplavy i tak dost poničily. Částečně si za problémy může město samo. Vykoupilo totiž domy, které byly vyplaveny v roce 2002, a ubytovalo do nich další nájemníky.

Praha vykoupila po povodních domy, teď ale voda vyplavila nájemníky
Foto: Facebook.com
Popisek: Povodně 2013

Největší zkázu hlásí pražská zoo v Tróji, Modřany, Zbraslav a Lahovice a Lahovičky. Část obyvatel zde obývá domy, které město po povodni v roce 2002 vykoupilo od poškozených. Jak píše server E15.cz, část „plaváčků“ si tak Praha vyrobila sama: noví nájemníci zabydleli opuštěné domy s rizikem, které považovali za mizivé.

Městské části Lahovice a Lahovičky totiž považovaly protipovodňová opatření za příliš nákladná, místo toho tedy před devíti lety nemovitosti od obyvatel vykoupily a riziko vzaly na sebe. Starosta Zbraslavi, do jejíhož katastru zmíněné části města patří, Aleš Háněl bere jako fakt, že tato místa budou vždy nebezpečná. Proč sem město stěhuje další obyvatele, proto nechápe.

Město propáslo možnost

Kromě ekonomické nevýhodnosti by ochrana Lahovic a Lahoviček narážela podle on-line deníku E15.cz i na technické limity. Vznikl by ostrov odpojený od všech energií a vzhledem k písčitému podloží by voda stejně prosakovala dovnitř. „Město propáslo po povodních v roce 2002 historickou možnost. Stát tehdy hovořil o tom, že takové oblasti jako Lahovičky by bylo nejlepší přemístit, vytvořit osadu jinde,“ upozorňuje Tomáš Pelikán z Asociace postižených povodní.

Nakonec Praha rozhodla o výkupech nemovitostí v roce 2004, a to prý za velmi velkorysé ceny. Lidem postiženým povodněmi umožnilo město postavit si domov jinde. Ovšem pouze těm, kteří o odkup požádali v roce 2003. Ti, kteří si to rozmysleli později, už měli smůlu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…