Prahou prochází pochod romské hrdosti

06.10.2013 13:47

V centru Prahy se v neděli odpoledne koná pochod romské hrdosti. Průvod Roma Pride měl vyrazit ve 13:00 ze Staroměstského náměstí na Pražský hrad. Pořadatelé svou akcí chtějí přiblížit romskou kulturu a upozornit na problémy menšiny v Česku. Uvedl to server Novinky.cz.

Prahou prochází pochod romské hrdosti
Foto: Daniela Černá
Popisek: Romské protesty v Ostravě

Magistrátu nahlásili 150 účastníků. Loni se pochodu zúčastnila asi stovka Romů a jejich přátel. Podobná akce se má konat ještě v dalších 13 evropských městech. V Česku ji koordinuje sdružení Konexe.

Podle odhadů je v ČR asi čtvrt miliónu Romů. Zhruba třetina z nich žije v chudinských domech a čtvrtích. Dospělí tam bývají bez práce, rodiny jsou závislé na dávkách a děti končívají ve "zvláštních školách", takže si obvykle uzavírají cestu k vyššímu vzdělání a lepšímu uplatnění. Situace se podle expertů a ochránců lidských práv zhoršuje a ghett přibývá.

Průvod se vypraví ze Staroměstského náměstí Kaprovou ulicí na náměstí Jana Palacha. Odtud půjde přes Mánesův most a pak ulicí U Lužického semináře a Mosteckou na Malostranské náměstí do Zámecké a po schodech na Hradčanské náměstí. Večer se koná společná večeře, bohoslužba a koncert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…