Prahou projdou gayové v průvodu hrdosti

13.08.2011 6:47

Praha v sobotu zažije svůj první „průvod hrdosti“ homosexuálů. Akce Prague Pride se objevuje v médiích od výroku prezidentova vicekancléř Petra Hájka o deviantních gayích. Prague Pride vzbuzuje odpor, ale dostává i podporu, například od 13 velvyslanectví. Na protest proti této akci se chystá pochod krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), dále také mladých křesťanských demokratů a dalších hnutí.

Prahou projdou gayové v průvodu hrdosti

Police podle zjištění ČTK chystá v sobotu posílit počty příslušníků v ulicích. Pořadatelé slibují, že bezpečnost na akci bude zajištěna.

"S policií jsme v každodenním kontaktu. Ve spolupráci s ní jsme plánovali i trasu. Nechtěli jsme, aby vznikl nějaký 'ghetto průvod', aby se lidé mohli přidávat po celé jeho trase," řekla ČTK koordinátorka pochodu Hana Kulhánková. Další jednání s policií budou mít pořadatelé v sobotu ráno.

V sobotu na pochod dohlédne víc než 300 policistů

Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová ČTK sdělila, že na bezpečnostních opatřeních se bude v sobotu podílet víc než 300 policistů. Už od středy, kdy festival začal, policie podle mluvčí ale posílila "pořádkovou, dopravní a kriminální službu". "Samozřejmostí se při těchto akcích stávají policisté z antikonfliktního týmu. Podle vývoje situace jsou připraveni v záloze policisté ze speciální pořádkové jednotky," upřesnila k sobotním opatřením Kropáčová.

SLEDUJEME téma Hájek a homosexuálové

Pořadatelé zatím nedokázali odhadnout, kolik lidí by mohlo na první pražský duhový pochod přijít. Čtyřiadvacet hodin před odstartováním akce zhruba 1550 lidí na facebookovém profilu Prague Pride napsalo, že se zúčastní.

"Rádi bychom vyzvali všechny lidi, aby dorazili a podpořili nejen gay a lesbickou komunitu, ale menšiny v Česku vůbec. Čím víc nás bude, tím bude akce barevnější," dodala Kulhánková.

Pochod je součástí pětidenního festivalu sexuálních menšin. Pořádá ho sdružení Prague Pride. Účastníci se začnou řadit v poledne na náměstí Republiky. O hodinu později by měli vyrazit ulicí Na Příkopě k Jungmannovu náměstí a pak přes ulici 28. října, Národní a most Legií na Střelecký ostrov, kde se koná hudební festival.

Právě na Jungmannovo náměstí, jímž průvod projde, svolává své "shromáždění za účelem podpory tradiční rodiny" krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti. Nahlásila 50 až 100 účastníků. Svůj pochod pro rodinu pořádají i Mladí křesťanští demokraté. Očekávají, že by jich mohly být dvě stovky. Sejdou se u Obecního domu. Organizátoři Prague Pride vydali doporučení, jak by účastníci jejich průvodu měli postupovat, aby nevznikl konflikt. Neměli by třeba reagovat na slovní provokace.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…