Přání rebelujícího poslance Fialy? Aby se Klaus vrátil do čela ODS

24.10.2012 14:27

Možná, že uvnitř ODS ani tak nejde pouze o daňové změny, ale i o tuhý mocenský boj. Radim Fiala, což je jeden z rebelujících poslanců této strany, si totiž myslí, že nynější prezident Václav Klaus by se měl do čela této strany vrátit. Fiala to řekl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Přání rebelujícího poslance Fialy? Aby se Klaus vrátil do čela ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus s chotí Livií odevzali svůj volební hlas na základní škole v Kobylisích

Co bude dělat současný prezident Václav Klaus na začátku příštího roku až skončí jako hlava státu? Poslanec z ODS Radim Fiala má jasno. V úterním vysílání Radiožurnálu razantně prohlásil, že by se Klaus měl vrátit do čela občanských demokratů. Podle něj totiž taková výrazná osobnost v pravicové politice rozhodně chybí.

Rebel z ODS pro Radiožurnál prohlásil, že některé prezidentovy myšlenky si bere za své a zcela se s nimi ztotožňuje. Zmínil zejména názory na Evropskou unii, či na životní prostředí.

„Některé jeho myšlenky si beru za svoje, ať jsou to myšlenky o Evropské unii, ať jsou to myšlenky o životním prostředí. Jsou to věci, které mě velmi konvenují a myslím si, že takový politik v pravicové politice dnes rozhodně chybí, takže já bych to uvítal,“ uvedl Fiala na dotaz moderátora Martina Veselovského, zda by se mu líbilo třeba to, aby ODS vedl v budoucnu právě Klaus.

„Na druhou stranu odpovím upřímně, že nevím, proč by to (Klaus) dělal,“ dodal k otázce na Klausův návrat do ODS. Podle něj se o této věci uvnitř ODS často mluví jaksi „imaginárně“, ale neslyšel prý nikdy nic konkrétního o tom, že by někdo skutečně o této věci s prezidentem hovořil, že by tedy existovala nějaká reálná možnost. „Ale slyšel jsem o tom, že by si jeho návrat spousta lidí přála. Ano, já bych si to přál také,“ doplnil.

Daňový balíček způsobil krizi ve straně

Úvahy o Klausově návratu do čela ODS se objevily v poslední době hned několikrát. Ještě zesílily po hádkách uvnitř občanských demokratů v souvislosti s daňovým balíčkem a kvůli prohraným krajským volbám.

Právě daňový balíček způsobil krizi ve straně, neboť šest jejích poslanců - a Fiala je mezi nimi - odmítá hlasovat pro něj. Fiala ale tvrdí, že dvacet miliard, které se mají vybrat na daních, se dá ušetřit na výdajích. „To, o čem mluvíme dnes, že bychom v roce 2013 hledali jen na výdajové stránce a v roce 2014 i v mandatorních výdajích, to je, myslím, správná cesta,“ uvedl v tomto kontextu pro úterní Radiožurnál Fiala.

Připomeňme, že Václav Klaus je spoluzakladatelem ODS a dlouhá léta byl v jejím čele. Předsedou občanských demokratů byl od roku 1991 až do roku 2002, pak se stal čestným předsedou. V roce 2003 se stal druhým prezidentem České republiky, když ve funkci vystřídal Václava Havla. Jeho druhé prezidentské funkční období skončí na začátku příštího roku.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…