Pravda o vakcínách. Profesor Linhart na ČT bořil mýty. Srdeční komplikace? Je to jinak

27.08.2021 11:51

Srdeční komplikace po očkování se zveličují, kardiologové ústy profesora Aleše Linharta, předsedy České kardiologické společnosti, vystoupili proti mýtům o očkování. V pořadu Události, komentáře v ČT24 uvedl, že kvůli podobným fámám a zveličování se lidé zbytečně brání proočkování, a tedy jsou svým způsobem podhoubím pro vznik dalších variant koronaviru. Připustil zároveň, že pandemie přinesla komplikace a velký dluh, co se týká léčby srdce.

Pravda o vakcínách. Profesor Linhart na ČT bořil mýty. Srdeční komplikace? Je to jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti koronaviru, ilustrační foto

Zprávy o zánětu srdečního svalu po očkování čeští kardiologocé odmítají. „Naše ordinace se rozhodně neplní lidmi se zánětem srdečního svalu po očkování,“ uvedli ve svém prohlášení, jenž je reakcí na jednu z nejrozšířenějších zpráv v souvislosti s nežádoucími účinky mRNA vakcín proti nemoci covid-19.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš premiérem až do roku 2025?

79%
18%
hlasovalo: 17640 lidí

Komplikace spojené s očkováním se podle Linharta zveličují. „Máme poměrně robustní data, která to dokazují. Samozřejmě případy nežádoucích účinků vakcín nás znepokojují, vždy se snažíme dát na váhu rizika, která vakcíny představují a rizika, která jsou spojená s chorobou, které chceme předejít nebo kterou léčíme,“ uvedl Linhart.

„Zatím vychází vakcinace proti covidu-19 jednoznačně na straně přínosu,“ zdůraznil. Odpůrci očkování jsou podle Linharta o své pravdě přesvědčeni natolik, že už neakceptují ani základní vědecká data. Řada lidí, i chronicky nemocných, kvůli šířícím se mýtům prý raději vyčká, co vakcína udělá s ostatními.

Koronavirová pandemie podle Linharta zbrzdila poskytování plánované kardiologické péče, což se může projevit nárůstem komplikací v pozdější době. Lidé se totiž zdráhali v době uzávěry obrátit na lékaře se srdečními problémy. „Skutečně nastalo to, že ve vrcholných pandemických měsících jsme zaznamenali, že do našich kardiocenter přijelo až o pětinu méně pacientů s infarkty. Takoví pacienti mohli skončit špatně, nebo dnes přicházejí na naše oddělení s komplikcemi kvůli prodělanému a neléčenému infarktu myokardu,“ připustil, že takový dluh po pandemii nastal.

Upozornil, že kardiak, který se nakazí covidem, má přitom až trojnásobně vyšší riziko úmrtí na něj. „Mluvíme-li o zánětu srdečního svalu, tak skutečně existují případy po vakcinaci, zejméne mRNA vakcínami, že se zhruba trojnásobně zvyšuje riziko proti obecné populaci, která nestůně. V současné době to ale musíme srovnávat s tím, co se děje, když kardiak dostane covid-19, zde je pak až osmnáctinásobně vyšší riziko úmrtí. Pokud to dáme na váhy, je výsledek jasný,“ uvedl Linhart.

Kardiologové sledují zdraví očkovaných a vakcíny mRNA je prý naopak překvapily svou bezpečností. „Uvážíme-li, kolik vedlejších reakcí mají lidé po jiných očkováních, například před cestováním do zahraničí, pak vychází srovnání s vakcínou na covid-19 jednoznačně příznivě. Bohužel se mnoho nemocí, které se vyskytují i v době necovidové, přisuzuje vlivu vakcíny,“ dodal profesor.

Tuzemské úřady žádný případ pacienta se zánětem srdečního svalu po očkování dosud prý neevidují, k tomu Linhart podotkl: „Zatím jsme neregistrovali případ myokarditidy, ale já jsem přesvědčen, že takové případy byly, ale rozhodně neplní naše kardiocentra a naše lůžka, ale nepochybně se musely při množství podaných vakcín vyskytnout,“ míní.

Na co by si podle Linharta měli dát lidé po očkování pozor? Kdy se jedná o vážný stav? „Pokud jde o nežádoucí účinky na úrovni srdce, ty se projevují především bolestí. Prakticky všechny takové případy, které byly hlášeny ve Spojených státech, přicházely s tím, že lidi začalo bolet na hrudi, většinou mezi druhým a čtvrtým dnem od podání vakcíny. Mohou se vyskytnout teploty a pocity nepravidelnosti srdeční frekvence. Dominantní příznak je ale plošná bolest za hrudní kostí,“ popsal, kdy nezanedbat onemocnění srdce a cév a včas se obrátit na svého praktického lékaře.

Podceňovat by se neměly ani příznaky neurologické: „I v okamžiku, kdy máme potíže s hýbáním se a s řečí, je zde důvod k ostražitosti,“ upozornil.

„O tom, že nežádoucí účinky jsou a budou, není vůbec sporu. Na druhou stranu, uvědomíme-li si kolik milionů dávek vakcín bylo podáno, je jejich bezpečnost překvapivě dobrá,“ zopakoval předseda České kardiologické společnosti.

Kardiologové například čelili záplavě reakcí na zprávu, že vakcína od firmy Pfizer způsobuje zánět srdečního svalu u mužů. „Nejlepší data máme ze srpnového vydání amerického časopisu JAMA, kde autoři zhodnotili riziko zánětu srdečního svalu (myokarditidy) a osrdečníku po vakcinaci provedené u více než dvou milionů jedinců,“ uvedl předseda českých kardiologů.

Riziko vyžadující hospitalizaci tam podle něj vyčíslili na jednu na sto tisíc a zánětu osrdečníku na 1,8 na sto tisíc očkovaných. Průběh všech případů byl ale příznivý a nikdo nezemřel.

Kvůli dopadům pandemie na léčbu srdce vyhlásili na začátku prázdnin čeští kardiologové kampaň Nemocné české srdce, a avizovali, že chtějí do deseti let snížit úmrtnost na srdeční choroby o pět procent a o deset procent počet těch, kteří kvůli nemocnému srdci opakovaně končí v nemocnici. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…