Pravicový veterán Havlík se vyděsil na konferenci. O českém národním zájmu tam prý řečnili velmi zajímaví lidé

26.10.2014 10:37

Bývalý spolupracovník Václava Klause Petr Havlík se zamýšlí nad konferencí, která se přesně měsíc před pětadvacátým výročím 17. listopadu 1989 uskutečnila v konferenčním sále České národní banky a která hledala odpověď na otázku „Co je to český národní zájem?“.

Pravicový veterán Havlík se vyděsil na konferenci. O českém národním zájmu tam prý řečnili velmi zajímaví lidé
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík, jeden z otců ODS

Havlík připomněl, že konferenci pořádaly Lidové noviny. „S jistou nadsázkou by se dalo říci, že jsou dnes spíše tiskovým orgánem soudruha oligarchy, který je zároveň jejich vlastníkem. Bylo tedy logické, že hlavním řečníkem akce nebyl nikdo jiný než samotný Andrej Babiš,“ podotkl.

Upozornil na složení sponzorů a partnerů konference, kterými byly firmy ČEZ, Veolia, OHL ŽS a další, i na hlavní řečníky. Těmi byli kromě Babiše také Tykačova dvojka Jan Dienstl, dnes spolumajitel Severní energetické a šéf společnosti Arca Capital slovenský miliardář Pavol Krúpa. Miloše Zemana zastupoval jeho ředitel zahraniční kanceláře Hynek Kmoníček.

Co považuje Babiš za překážku českého národního zájmu?

Babiš za překážku českého národního zájmu označil komplikovaný zákon o veřejných zakázkách a studie EIA, což je vyhodnocení vlivů na životní prostředí. „Jan Dienstl považuje za klíčový národní zájem vytěžení jejich hnědého uhlí. Pavol Krúpa se pustil do hodnocení ukrajinské krize, a řekl, že nepřežijí ti nejsilnější, ale ti, kteří se umí přizpůsobit,“ přiblížil ve zkratce projevy řečníků.

ČNB se podepsala pod výši transformačních ztrát

Havlík se pak pozastavil nad místem konání konference. Poukázal na to, že právě ČNB se významným způsobem podepsala pod výši tzv. transformačních ztrát, které jsou velmi vysokou cenou za naši variantu demokracie a svobody. „Vedle nekompetentního řízení bank a jiných finančních institucí, vedle zjevných tunelářských úmyslů některých skupin, vedle záměrně nekvalitní legislativy, vedle privatizační umanutosti politické reprezentace a vedle absence morálních předpokladů selhal v devadesátých letech minulého století fatálním způsobem také bankovní dohled ČNB,“ uvedl a připomněl, že od roku 1994 do roku 2003 zkrachovalo celkem 22 nových bank, kterým ČNB udělila licenci.

K těmto ztrátám je podle Havlíka třeba připočíst vypumpované tehdejší státní banky, jejichž sanace před prodejem stála stovky miliard Kč. I v tomto případě prý neplnil bankovní dohled ČNB svou zákonnou roli. „A neplnil ji ani vůči družstevním záložnám (kampeličkám). Na konci devadesátých let jich u nás působilo více než sto. Z nich jich dnes zůstalo pouhých jedenáct,“ uvedl.

Havlík si proto pokládá otázku, proč tedy hledá Andrej Babiš český národní zájem zrovna v útrobách České národní banky, když je zároveň verbálním ostrým kritikem české cesty privatizace, která se opírala o dominantní vliv domácích bank.

Andrej Babiš nemůže nevědět, že...

Domnívá se, že možná ta dnešní vazba na ČNB souvisí i se současnými primárními dealery státních dluhopisů, což jsou převážně banky, které úvěrují mimo jiné významným způsobem Agrofert, především pak Komerční banka. „A proč si pozve na svou konferenci za hlavní řečníky právě Jana Dienstla a Pavola Krúpu? Andrej Babiš přeci nemůže nevědět, že Jan Dienstl byl jednou z klíčových postav dravé skupiny Motoinvest, která je krom jiných spojována s krachem Kreditní banky Plzeň a Agrobanky,“ rozhořčuje se Havlík.

Celý text ZDE

Méně šikovným udělil Klaus amnestii a ti ostatní si jen překolíkovali hřiště a jede se dál

Domnívá se, že Andrej Babiš se nyní trefil do většinové nálady normalizační nostalgie i do zájmů kolegů predátorů uplynulého pětadvacetiletí. Domnívá se, že používat ideologické nálepky v hodnocení postojů různých figur na naší politické scéně, je jen lichým uhýbáním od podstaty problému anebo součástí marketingové strategie. „I kvůli tomu, že jasnými vítězi sametu jsou bývalí nomenklaturní kádři, agilní přisluhovači moci, ale i postavy tehdejší šedé ekonomiky a jejich potomci a nástupci. Těm mnozí posloužili jako užiteční idioti či pouhý kompars,“ píše Havlík s tím, že těm méně šikovným udělil 1. ledna 2013 odcházející spoluhráč Klaus svou amnestií milost. „A ti ostatní si jen nově překolíkovali hřiště a jede se dál. Nějaké další volby jsou jen epizodou této velké hry, aby bylo zachováno alespoň zdání jakési fasádní demokracie,“ uvedl Havlík s tím, že občas se předhodí lačné veřejnosti prostřednictvím správně řízených médií nějaká menší rybka.

„Pro změnu se tomu teď říká boj s matrixem, dříve to byly Zemanovy čisté ruce a Langerův boj s korupcí,“ podotýká Havlík.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…