Pravidla pro povolování veřejných sbírek se asi zjednoduší

16.11.2011 14:55

Pravidla pro povolování veřejných sbírek se asi zjednoduší. Kontrolu by ale měla zlepšit například povinnost průběžně vyúčtovávat takto získané peníze. Počítá s tím vládní novela, kterou dnes podpořil sněmovní rozpočtový výbor. V předloze doporučil udělat pouze drobná technická zpřesnění. Novela rovněž upravuje výběr příspěvků za použití elektronických médií včetně formy dárcovských textových zpráv.

Pravidla pro povolování veřejných sbírek se asi zjednoduší

Vládní předloha si klade za cíl umožnit efektivní kontrolu pořádání sbírek a využití jejich výtěžku. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková poslancům řekla, že samotným "pořadatelům veřejných sbírek záleží na tom, aby tento institut nebyl zdiskreditován" zvláště v době poklesu výnosů sbírek.

Pořadatelé sbírky formou dárkových předmětů budou muset podle předlohy ze zákona vést jejich evidenci včetně způsobu a nákladů na jejich pořízení, výše příspěvku na jeden předmět, počtu prodaných předmětů a výtěžku. Podobná pravidla o evidenci mají platit i pro sbírky prodejem vstupenek na benefiční akce.

Dárcovské textové zprávy

Sbírky formou DMS platný zákon upravuje jen jako "pronájem telefonní linky". Jeho novela by měla dárcovské textové zprávy konkrétně uzákonit. Nově by měl zákon jednoznačně umožňovat také sbírky s využitím elektronických peněženek, prodejem benefičních předmětů prostřednictvím obchodní sítě nebo dohodou o odvodu určitého procenta z prodeje konkrétního zboží.

Sbírka by mohla podle předlohy trvat déle než dosud povolené tři roky. Mohla by být zahájena dříve než po uplynutí zákonem stanovené měsíční lhůty. Nově by mohla začít už den po jejím schválení krajským úřadem. Platit by to mělo zejména v případech, bude-li výtěžek určen obětem přírodních katastrof.

Čtěte více:

Pro Klause se pořádá veřejná sbírka propisek. Češi švejkují i za krize

Veřejná sbírka na podporu SDM Madrid 2011

Rakovník: Veřejná sbírka na bustu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…