Právníci se přou: Měla, či neměla Parkanová zjišťovat cenu?

25.06.2012 15:04

Spor, zda si ministryně obrany Vlasta Parkanová měla zjišťovat při nákupu letounů CASA obvyklou cenu, se přenesl z úrovně televizního překřikování koaličních a opozičních poslanců do právnické polemiky. Dnes bylo zveřejněno stanovisko Ústavu státu a práva, objednané ministerstvem financí, hájící dosavadní obhajobu ministryně Parkanové.

Právníci se přou: Měla, či neměla Parkanová zjišťovat cenu?
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA a Parkanová, koláž

Stanovisko Ústavu státu a práva si vyžádal ministr financí Miroslav Kalousek, který po celou dobu byl rázným obhájcem své stranické kolegyně Parkanové. Dnes ministerstvo zveřejnilo posudek, sepsaný ředitelem ústavu Janem Bártou, z něhož vyplývalo, že ministerstvo obrany si skutečně nemuselo obstarávat znalecký posudek, ani jinak zjišťovat, zda jsou španělské letouny nakupovány za cenu obvyklou. S tím však zásadně nesouhlasí například Nejvyšší kontrolní úřad.

Rozbor NKÚ, který přinesl již v minulém týdnu server Česká pozice, uváděl, že povinnost nechat si vyhotovit znalecký posudek vyplývala z § 12 Zákona o majetku České republiky č. 219/2000 Sb. Podle tohoto ustanovení si stát musí takový posudek opatřit, pokud je kontrakt uzavírán na základě tzv. „jednacího řízení bez uveřejnění.“ To znamená, že na výběr dodavatele není vypsána veřejná soutěž.

V takovém případě může být stanovena cena pouze do výše rovnající se ocenění tohoto majetku. NKÚ dospěl k závěru, že není možné, aby si takový posudek zpracovalo ministerstvo, neboť to samo nákup provádí, takže zcela určitě nemůže být nezávislé.

Tento názor podpořili i další právníci. Česká pozice citovala právní názor právníka renomované advokátní kanceláře: „Ministerstvo musí jednat s péčí řádného hospodáře. Podobně to funguje i v byznysu. Například předseda představenstva akciové společnosti před podpisem miliardového kontraktu nespoléhá na právní rady interních poradců a najímá si externí konzultanty.“ Dále připomněl, že se jednalo o nejvýznamnější investici ministerstva v roce 2009 a ministryně jí jako zodpovědný ústavní činitel měla věnovat náležitou pozornost.

Speciální technika - speciální nákup

Dnes zveřejněný posudek Ústavu státu a práva Akademie věd, který si nechalo zpracovat ministerstvo financí, však zpochybňuje základní premisu předchozí konstrukce. Podle něj se totiž v daném případě nejednalo o nákup bez veřejné soutěže. Podle názoru ředitele Ústavu Jana Bárty v daném případě nebyly splněny podmínky jednacího řízení bez uveřejnění. Proto se při nákupu letadel CASA muselo jednat o veřejnou zakázku, která podléhá úplně jinému režimu.

Konkrétně režimu Zákona č. 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách.  Tento zákon uvádí poměrně striktní pravidla průběhu nákupu, ovšem v § 18 jsou uvedeny výjimky z tohoto režimu. A podle prvního odstavce, písmene c) tohoto paragrafu patří mezi tyto výjimky i koupě zbraní či dalšího vojenského materiálu, pokud má sloužit k zabezpečení obrany státu. Tyto nákupy mají probíhat podle vyhlášky ministerstva průmyslu a obchodu č. 332/2009, neboť v příloze vyhlášky je uvedeno, že se týká i nákupu letadel.

Tato speciální úprava je podle názoru ředitele Ústavu odůvodněna tím, že se jedná o speciální techniku. To ospravedlňuje i speciální přístup k nákupu. Jedná se o zjednodušení některých procedur, ale rovněž o zrušení povinnosti porovnávání cen. V tomto mimořádném případě je tedy možné, aby byl použit „přesně stejný postup jako například při nákupu spotřebního materiálu v kamenném obchodě - přijmout cenu nabízenou prodávajícím.“

I v případě, že by platil režim Zákona o majetku České republiky, nebylo by podle posudku nutné pořizovat znalecký posudek. Zákon podle něj hovoří pouze o tom, jakým způsobem se majetek má oceňovat, nikoliv kdo má ocenění provádět. Termín „znalec“ se prý v zákoně vůbec nepoužívá. Ocenění si prý smí provést každý a pak se posuzuje pouze to, zda bylo ocenění provedeno správně.

NKÚ: Vždycky co nejlevněji

Podle NKÚ však i v případě, že by se na nákup letadel CASA vztahovala výše zmíněná výjimka ze Zákona o veřejných zakázkách, existovala povinnost zadat si externí posudek. Nejvyšší kontrolní úřad v listopadu 2011 vydal stanovisko, které lze považovat za obecný návod pro určování ceny zakázek.

Podle tohoto stanoviska je každá organizační složka státu povinna plnit stanovené úkoly co nejhospodárnějším způsobem. Základním pravidlem, vyplývajícím ze zákona, je tzv. generální klauzule, stanovující povinnost při vyjednávání o úplatném nabytí majetku nepřekročit určitou hranici. Tato hranice má být určena nákladovým, výnosovým nebo porovnávacím způsobem. Toto pravidlo, vyplývající z výše zmíněného Zákona o majetku České republiky, je generální a proto jej lze vztáhnout i na nákupy prováděné podle jiného zákona.

Tím argumentují zastánci názoru, že ministryně Parkanová si měla obvyklou cenu zjišťovat. „I přes tuto výjimku mělo ministerstvo obrany povinnost vytvořit znalecký posudek. Postup Policie ČR je v tomto případě správný,“ sdělil již minulý týden pro Českou pozici viceprezident NKÚ Miloslav Kalla.

Miroslav Kalousek i Vlasta Parkanová naopak trvají na názoru, který podpořilo stanovisko Ústavu státu a práva. Kalousek dokonce v nedělních Otázkách Václava Moravce označil opačný názor jako „nepravdivý“ a „vylhaný“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…