Právník Přibáň kvůli slovům o pověření od prezidenta hrozí Babišovi: Rozvracení republiky, osm až dvanáct let a propadnutí majetku

12.10.2021 20:07 | Ze sítí

Právník a sociolog Jiří Přibáň upozornil premiéra Andreje Babiše, že by se jeho jednání mohlo zvrhnout k rozvracení republiky. Přibáň na Facebooku zveřejnil paragraf 310 trestního zákoníku o rozvracení republiky v reakci na Babišova slova, že zvažuje přijetí pověření prezidenta Miloše Zemana k tomu, aby se pokusil sestavit vládu.

Právník Přibáň kvůli slovům o pověření od prezidenta hrozí Babišovi: Rozvracení republiky, osm až dvanáct let a propadnutí majetku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Přibáň

Premiér Babiš po dvou dnech mlčení ohledně schůzky s prezidentem Zemanem poznamenal, že ho prezident pověří prvním pokusem o sestavení vlády. „V neděli, když jsem mluvil s panem prezidentem, tak ano, mluvil o tom, že když nastane ta chvíle, tak mě osloví. Opakovaně to tak říkal a je na mně, jestli to pověření přijmu, nebo nepřijmu,“ uvedl Babiš.

Na jeho slova na Facebooku reagoval filozof, právník a sociolog Jiří Přibáň, působící na univerzitě v britském Cardiffu. „K prohlášení Andreje Babiše, že záleží jen na něm, jestli přijme pověření, které mu údajně měl udělit Miloš Zeman, jen připomínám paragraf 310, rozvracení republiky,“ napsal Přibáň.

„Kdo v úmyslu rozvrátit ústavní zřízení, územní celistvost nebo obranyschopnost České republiky anebo zničit její samostatnost se účastní násilných akcí proti České republice nebo jejím orgánům, bude potrestán odnětím svobody na osm až dvanáct let, popřípadě vedle tohoto trestu též propadnutím majetku,“ citoval Přibáň trestní zákoník s tím, že takové tresty by snad podle něj měly hrozit premiéru Babišovi, pokud se rozhodne prezidentovo pověření přijmout, ačkoliv většinu v Poslanecké sněmovně s určitostí nesloží.

„Právní filozof,“ jak sám sebe rád nazývá Jiří Přibáň, je Babišovým dlouhodobým kritikem. V nedělním pořadu svého oblíbence Václava Moravce Přibáň s radostí komentoval výsledek parlamentních voleb. „Je to vítězství pro Českou republiku, ale i pro Evropu, protože se ukázalo, ne že populisty porazíme, ale že je dokážeme alespoň zadržet v jejich pochodu a postavit proti nim alternativu. Takže tady se šlo volit s představou, že je v rukách osud demokracie, a zjistili jsme během víkendu, že namísto ohrožení se zvolila středopravá vláda a že demokratický proces lze napravit, obnovit, a to je naděje, která přesahuje Českou republiku,“ jásal Přibáň.

Vyjádřil se také ke zdravotnímu stavu prezidenta a položil si otázku, zda je prezident schopen vykonávat svůj úřad, zvláště když dlouhodobě proklamoval, že sestavením vlády pověří Andreje Babiše. „To, že prezident má tedy tu možnost jmenovat nejen nezbytně vítěze voleb, ale člověka, který vede stranu s nejvyšším koaličním potenciálem, tedy s největší šancí získat většinu v Parlamentu, získat důvěru, tak si tady najednou musíme klást otázku, jestli toho vůbec prezident je schopen, jestli ústavní procesy lze nějakým způsobem nastartovat,“ spekuloval Přibáň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…