Pražáci jsou pracovití, venkované líní, tvrdí novinář Jiří X. Doležal. Ověřil si to pokusem

10.02.2019 9:37

Publicista Jiří X. Doležal je znám tím, že se vyjadřuje natvrdo a bez vytáček. Nejinak je tomu i v případě, kdy věnuje pozornost rozdílům mezi Prahou a venkovem. Ten nejzásadnější rozdíl podle jeho názoru spočívá v tom, že zatímco v Praze lidi dřou často jako mourovatí, na venkově potkáte dost líné osoby.

Pražáci jsou pracovití, venkované líní, tvrdí novinář Jiří X. Doležal. Ověřil si to pokusem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří X. Doležal

Sociologové a politologové se v posledních letech shodují v tom, že česká společnost je rozdělená. Jinak se na svět dívají lidé z velkých měst, a jinak vidí svět lidé, kteří žijí na venkově. Podle Doležala je to způsobeno i tím, že lidé na venkově jsou podstatně línější než „Pražáci“. Publicista na to prý přišel při studiu šneků.

„I při zkoumání šneků, kterému se hodně věnuji, dojde člověk k zajímavým sociálně psychologickým zjištěním o lidech. Praha se od zbytku republiky odlišuje v řadě ohledů. Tím nejdůležitějším je však podnikavost, pracovitost a iniciativa lidí. Stručně řečeno – mimopražští občané jsou ve srovnání s obyvateli Prahy líní. Při shánění ulit hlemýždě zahradního jsem získal důkazy o naprosté laxnosti mimopražské populace – a to i v přpadě, že jde o to nejdůležitější, tedy o peníze,“ napsal doslova Jiří X. Doležal.

Přišel na to prý při studiu šneků. Na řadu webů si prý dal inzeráty, že odkoupí ulity. Nějaký čas sbíral e-maily a na jejich základě si udělal jistý úsudek. Zjistil, že mu odpovídali lidé z Prahy a Středočeského kraje. I když šlo o poměrně snadný přivýdělek, Doležal byl ochoten za nasbírané ulity zaplatit, občanům bydlícím ve většině republiky to nestálo za to, aby zvedli zadek a vyrazili do přírody. Tedy až na již zmíněné Pražany a Středočechy. Člověk by si přitom myslel, že to bude přesně naopak. V Praze jsou přece nejvyšší platy a nejmenší nezaměstnanost. a přece nejvíc zájemců našel publicista právě v Praze.

Často se mu hlásili studenti a pak různě zubožení lidé. Mimo Prahu už se hlásili jen lidé, kteří se o hlemýždě zajímají.

„Rozdíl mezi Prahou a venkovem je jednoduchý: V Praze prostě žijí pracovitější a iniciativnější lidé. Lenost není přirozenou vlastností lidí narozených na venkově, vlastnosti se v dalších generacích vracejí k průměru. Když se však pracovitý a iniciativní člověk na venkově narodí, zřejmě počká, než se naučí chodit, a hned jde do Prahy,“ shrnul své pozorování Doležal.

Publicista tím prý v žádném případě nechce říct, že jsou líní absolutně všichni venkované. Může být, že jsou někteří o moc pracovitější než většina Pražanů, ale v obecné rovině prý údaje, které získal, hovoří jasně. „Pražáci“ a Středočeši jsou pilnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…