Pražská MHD potřebovala zatraktivnit, prohlašuje náměstek primátora

03.09.2012 18:53

Cestující si pomalu zvykají na radikální změny provedené v pražské MHD. Podle radního pro dopravu Josefa Noska (ODS) šlo o změny nezbytné, aby mohla veřejná doprava opět konkurovat osobním automobilům. V pozici hosta Českého rozhlasu 1 se vyjádřil také k současné situaci v DPP a popsal jeden z důvodů, proč došlo k neshodám z bývalým ředitelem podniku panem Vladimírem Lichem.

Pražská MHD potřebovala zatraktivnit, prohlašuje náměstek primátora
Foto: tan
Popisek: Náměstek primátora Prahy Josef Nosek

Náměstek primátora hlavního města Prahy a radní pro dopravu Josef Nosek (ODS) si v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu na Českém rozhlase 1 pochvaloval, že první ostrý zátěžový den vyzněl pro změny provedené v pražské městské hromadné dopravě pozitivně. Zdůraznil také, že k nim mělo dojít již dávno, ale předchozí politické reprezentace v čele s exprimátorem Pavlem Bémem k nim zřejmě neměly dost odvahy.  

Praha je jiná

"Dosavadní systém byl nastaven v polovině osmdesátých let a např. Karlín a Smíchov už nejsou poloprůmyslové čtvrti a třeba na Černý Most už nejezdí lidé jen přespat. ... Začali jsme prohrávat soutěž mezi MHD a automobilovou dopravou. Ale, jestliže uděláme jednodušší a rychlejší MHD, kde lidé nebudou muset tolik čekat, tak doufám, že tuto soutěž vyhrajeme," prohlásil v pořadu Nosek s tím, že počítá s každoročním nárůstem cestujících o tři až čtyři procenta.

V pořadu dal také jednoznačně najevo, že podle jeho názoru nebylo třeba o změnách v MHD debatovat dva roky předem. To by byla debata, do které by se zapojovali jen odborníci, ale běžní uživatelé MHD se o změny v tomto typu dopravy budou intenzivně zajímat zhruba tři dny před zavedením změn a možná ještě tři dny poté.

Nebude se zdražovat, v historicky krátké době

Provedené změny by měly podle Noska přispět i k tomu, že se nebude nějaký čas zdražovat v Praze jízdné. Jak dlouho to ale potrvá, nebyl schopen specifikovat. "V historicky krátké době se nebude zdražovat," prohlásil a dodal k tomu, že bude záležet na finanční kondici města, protože Praha každý rok na dopravu doplácí asi jedenáct miliard korun.

"Jestliže si dnes koupíte lístek za 32 korun, tak reálná cena tohoto lístku je zhruba sto korun, zmíněný rozdíl Praha dopravcům proplácí," popsal situaci Nosek. V souvislosti s podezřelými smlouvami v Dopravním podniku hl. města Prahy se však nabízí otázka, ke komu přesně putuje oněch 11 miliard. Nekončí alespoň část z nich v nějakém daňovém ráji?  

Vysvětlení má v rukou policie

Ani na tuto otázku nebyl radní pro dopravu schopen jednoznačně odpovědět. Přitom by se na první pohled mohlo zdát, že dopátrat trasu vyplácených peněz nebude nijak složité. Jenže podle Noska to složité je. Některé smlouvy DPP jsou možná podezřelé, ale Nosek jednoznačně odmítá, že jsou špatné úplně všechny, tudíž je potřeba vzít jednu smlouvu po druhé a prostudovat je, což zabere poměrně dost času.

Když po nějakém relativně jednoduchém vysvětlení celé situace pátral sám Nosek, dostal od tehdejšího ředitele DPP Vladimíra Liche strohou odpověď: "Pošlete mi mail, já se s vámi nebudu bavit." I to byl prý důvod neshod mezi těmito dvěma muži.

Pokud existuje nějaký bankovní příkaz, z něhož by bylo možné vyčíst, že část peněz končí v daňových rájích, pak ho má podle radního v rukou policie, která se kauzou DPP zabývá už několik měsíců.  Zároveň připomněl, že nezávisle na policejním vyšetřování běží v podniku ještě forenzní audit, ale i jeho výsledky budou známy až za několik měsíců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…