Pražská koalice se kvůli hlasování o odpadu nerozpadne

23.01.2015 10:18

Pražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) se kvůli čtvrtečnímu hlasování o tendru na svoz odpadu nerozpadne. Koalice si potvrdila, že je jednotná, a další jednání by mělo být v úterý, sdělili ČTK nezávisle na sobě dva z členů koalice. Zástupci všech stran se sešli kvůli čtvrtečnímu hlasování zastupitelstva o desetiletém tendru na svoz odpadu za skoro 13 miliard korun, kdy náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ) nepodpořil koaliční návrh na jeho vypsání. Stropnický zřejmě svým krokem porušil koaliční smlouvu.

Pražská koalice se kvůli hlasování o odpadu nerozpadne
Foto: Blogspot / tan
Popisek: Panorama hlavního města Prahy

Důvod svého postupu Stropnický médiím neřekl. Pražští zastupitelé o tendru vedli ve čtvrtek dlouhou diskusi a nakonec mu dali zelenou. Materiál však prošel těsně o jeden hlas. Pro koaliční návrh nezvedl ruku Stropnický, jeho hlas nahradila zastupitelka Monika Krobová Hášová, která nedávno vystoupila z klubu TOP 09.

Stropnický na schůzce nebyl

Stropnický měl podle vyjádření některých členů koalice svým postupem porušit koaliční smlouvu. Pokud by byl z rady případně odvolán a opustil by koalici, mohlo by to znamenat její rozpad – Krobová Hášová sice s koalicí hlasovala, ale není její členkou. Stropnický se dnes ke koaličnímu jednání nechtěl vyjadřovat, není členem vyjednávacího týmu Trojkoalice a na schůzce nebyl.

Zástupci koalice by se měli znovu sejít v úterý. Podle informací ČTK je důvodem odložení jednání sjezd SZ, který začíná dnes a na kterém bude strana volit předsednictvo. Na sjezdu bude mimo jiné na post předsedy kandidovat starosta Prahy 4 a předseda pražské SZ Petr Štěpánek.

Kvůli hlasování o tendru se ještě ve čtvrtek večer sešel zastupitelský klub Trojkoalice. Radní Jana Plamínková (STAN) po jeho skončení řekla, že klub nepřijal žádné usnesení, s kterým by šel na koaliční schůzku, ani nevyzval Stropnického k rezignaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…