Pražské ANO chce svolat koaliční jednání s ČSSD a Trojkoalicí

06.03.2017 20:57

Pražské ANO chce svolat koaliční jednání s ČSSD a Trojkoalicí (SZ, STAN a KDU-ČSL). ČTK to dnes sdělil zastupitel Michal Hašek (ANO). Na výzvě se shodl zastupitelský klub ANO. Důvodem je kauza europoslance a místopředsedy STAN Stanislava Polčáka, který měl konzultovat výběr zástupců do městských firem se zlínským podnikatelem Michalem Redlem figurujícím v kauzách Radovana Krejčíře. Kvůli kauze chce opozice svolat mimořádné jednání pražského zastupitelstva.

Pražské ANO chce svolat koaliční jednání s ČSSD a Trojkoalicí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

„Klub hnutí ANO mne pověřil, abych svolal koaliční jednání s návrhem jediného bodu – vysvětlení informací v médiích ohledně e-mailové komunikace radní Jany Plamínkové (Trojkoalice/STAN) ve věci doporučování obsazování významných funkcí v hlavním městě Praze,“ uvedl v prohlášení Hašek.

Polčák Redlovi loni v září přeposlal e-mail, ve kterém ho jeho kolegové z pražské organizace STAN žádali o doporučení k nominacím na důležitá místa v pražských firmách a na magistrátu. Odesílatelem e-mailu Polčákovi byla Plamínková.

O kontaktech Polčáka s Redlem informoval minulý týden Český rozhlas Radiožurnál. Zveřejnil e-mail, který podnikateli Polčák odeslal a který se týkal odborníků pro pražskou organizaci STAN. Podle svých slov se na Redla a řadu dalších obrátil kvůli tomu, že pražská organizace STAN hledala odborníky na vodárenství nebo energetiku. Sháněl proto tipy na takové lidi. „Na této snaze nevidím nic špatného. Samotný fakt, že byl někdo před patnácti lety trestně stíhán, aniž byl odsouzen, podle mě není důvodem ke společenské izolaci takového člověka,“ uvedl Polčák. Kvůli kauze nebude kandidovat na březnovém sněmu hnutí STAN na žádnou z volených funkcí.

Redl podle policie v roce 2002 přes úvěr poskytnutý firmě Technology Leasing tuneloval s Krejčířem Českou spořitelnu. Podílel se podle ní i na půlmiliardovém daňovém úniku firmy M5. Podle potvrzení lékařů je ale tak nemocný, že není schopen vnímat trestní řízení, proto bylo jeho stíhání zastaveno. Někteří policisté to považovali za účelovou výmluvu z trestního stíhání.

Kvůli komunikaci s podnikatelem chtějí opoziční strany svolat mimořádné jednání zastupitelstva. Návrh přednesla TOP 09 a dnes se k ní přidali rovněž Piráti a ODS. Kdy případné zasedání bude, není jasné. Opozice musí nejdříve sesbírat podpisy třetiny ze 65 zastupitelů, následně termín jednání určí primátorka Adriana Krnáčová (ANO).


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…