Pražský městský soud vynese rozsudek v kauze zakázky pro společnost Promopro

24.06.2015 6:25

Pražský městský soud dnes vynese rozsudek v kauze údajně předražené zakázky pro společnost Promopro z dob českého předsednictví EU. Trojici bývalých vysoce postavených státních úředníků hrozí až desetileté odnětí svobody za zneužití pravomoci, jednatelům Promopra a hlavní subdodavatelské firmy až deset let za podvod. Zástupci dalších zúčastněných firem mohou jít do vězení až na osm let za praní špinavých peněz.

Pražský městský soud vynese rozsudek v kauze zakázky pro společnost Promopro
Foto: Redakce
Popisek: Kauza ProMoPro je spojována mimo jiné s ministrem obrany Alexandrem Vondrou

Promopro získalo v roce 2008 od úřadu vlády bez výběrového řízení zakázku na zajištění audiovizuální techniky na konferencích v době českého předsednictví EU. Obžaloba tvrdí, že někdejší šéfka sekce pro předsednictví Jana Hendrichová společně s tehdejším ředitelem odboru logistiky Radomírem Karlíkem a bývalým ředitelem odboru rozpočtu a veřejných zakázek Davidem Mlíčkem tuto firmu účelově a nedůvodně upřednostnili na úkor jiných potencionálních zájemců o veřejnou zakázku. Trojice navíc údajně nezajistila dostatečné kontrolní mechanismy k odhalení podvržených faktur. Stát, jako poškozený, vyčíslil škodu na 938 milionů korun.

Obžalovaní vinu odmítají. Úředníci poukázali mimo jiné na to, že příprava předsednictví byla velmi hektická, ProMmoPro spol. s r.o. prý byla v dané situaci jediná možná volba, protože měla exkluzivní postavení v Kongresovém centru, kde se měla konat řada akcí. O všem prý věděl tehdejší místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS). Ten obviněn nebyl, v kauze vystupuje jako svědek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…