Pražský primátor Hudeček pohovořil o své pozici v TOP 09 i povolebních koalicích

27.09.2014 8:12

Primátor Prahy Tomáš Hudeček mluvil s Lidovými novinami mimo jiné o povolebních koalicích ve vedení města či o své pozici v TOP 09. Hudeček vyloučil koaliční spolupráci s komunisty, ale připustil, že v případě složitých volebních výsledků bude velmi těžké některé z uskupení předem vyloučit. Za největšího soupeře ve volbách považuje hnutí ANO.

Pražský primátor Hudeček pohovořil o své pozici v TOP 09 i povolebních koalicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

Už teď se spekuluje o výsledcích voleb a možných koalicích. V Praze kandiduje rekordní počet politických uskupení a přes sedmnáct set kandidátů. Kdo z nich uspěje? S kým si Tomáš Hudeček dovede představit povolební koalici? „S komunisty určitě ne. Neumím s nimi ani komunikovat, vycházíme ze zcela odlišných ideových zásad,“ říká Hudeček o svém vztahu ke KSČM.

Současný primátor se také zmínil o způsobu vedení kampaně hnutím ANO Andreje Babiše a říká, že si spolupráci s tímto hnutím na magistrátu představuje jen obtížně. „A pak mi v poslední době vzhledem k velmi zvláštnímu nástupu a volební kampani hnutí ANO připadá, že koalice s nimi by byla velmi, velmi obtížná. Mám pocit, že si některé subjekty včetně tohoto spletly rok 2014 s rokem 2010 či naopak. Zdůrazňováním zvláštního počtu problematických smluv se vrací do doby, kdy tady všechno ovládali kmotři. A musím podotknout, že už tomu zdaleka tak není,“ říká Hudeček. Dodává k tomu, že Praha byla zasmluvněna nevypověditelnými smlouvami, které odváděly z rozpočtu miliardy korun v roce 2010 a nikoli nyní. „Přivolávat dnes znovu tuhle dobu je out of date. A trochu mi to zavání tím, abychom se od kmotrů v minulosti nedostali k jiným kmotrům estébákům v budoucnosti.“

Měli bychom vědět, s kým jsme měli co do činění

LN otevřely otázku, zda si Hudeček dovede představit spolupráci s lidmi, jako je například paní Radmila Kleslová z hnutí ANO. Ta sice nakonec kandiduje na Praze 10, ale LN ji uvedly jako příklad člověka s problematickou minulostí. Kleslová byla do listopadu 1989 příslušnicí komunistické rozvědky. Jako referentce zvláštní činné zálohy jí bylo uděleno krycí jméno Lia. Jejím úkolem údajně bylo nabírání nových kádrů a jejich výchova pro špionáž. Kleslová se ale hájí podobně jako šéf ANO Andrej Babiš tím, že byla v evidenci rozvědky vedena nevědomě.

„Na to jsem narážel,“ odpovídá Hudeček a doporučuje čtenářům knihu popisující číhošťský zázrak a umučení faráře Toufara. „Abychom dnes všichni věděli, s kým jsme měli v té době co do činění.“

Kdo je hlavním soupeřem ve volbách?

Současný primátor podle svých slov vidí spoluprácí s hnutím ANO jako velmi nepravděpodobnou, ale připouští, že povolební matematika může věcmi ještě významně zamíchat.

V rozhovoru dál vysvětluje, že do voleb jde v hlavním městě 31 uskupení, z nichž významná část vznikla právě rozpadem ODS. „Její jednotliví členové si chtějí zachovat alespoň část své politické moci či kšeftíků, tak se snaží dostat na různé radnice městských částí či na magistrát. Taková uskupení jsou těžko přijatelným koaličním partnerem,“ míní Hudeček, kandidát TOP 09 na primátora.

„A když to berete vylučovací metodou a podíváte se na ulice polepené levicově-populistickými hesly, tak považuji (za hlavního soupeře) v té ideologické rovině – i ve vztahu k tomu, co jsem řekl předtím – opravdu ANO,“ uvedl Hudeček.

Mám svůj tým lidí

Představitel TOP 09 se netají tím, že by Prahu dál vedl a má k tomu podporu předsedy topky Karla Schwarzenberga. LN však připomněly, že do vedení strany ale topkaři Hudečka nechtěli. Deník zajímalo, jak chce vést město, když například pražský zastupitelský klub nehlasoval vždy jednotně. „Teď jsem představil vedení strany tým, s nímž na radnici budu schopný dělat práci, kterou teď dělám. Straně jsem řekl: Ber, nebo neber. Strana řekla ano a tým byl takto schválen,“ uvádí v LN Tomáš Hudeček. Vyloučil zároveň, že by se mohl stát Dienstbierem TOP 09. Toho také ocenili zejména mladí voliči ČSSD, ale v pražské buňce se stal outsiderem. „Myslím, že vůbec ne. Tým, který je za mnou na kandidátce, jsou jednoznačně lidé, které jsem si vybral. On byl naopak solitérem uvnitř svého politického klubu,“ usuzuje Hudeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…