Pražský primátor bloguje: Ukrajince bychom měli obdivovat. Dobrá vůle vůči Putinovi musí skončit

26.08.2014 15:22

Primátor hlavního města Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09) v souvislosti se srpnovým výročím invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 vyzdvihl statečný boj Ukrajinců za zachování suverenity svého státu. Na rozdíl od Čechoslováků ji hájí se zbraní v ruce, za což jim prý patří náš respekt.

Pražský primátor bloguje: Ukrajince bychom měli obdivovat. Dobrá vůle vůči Putinovi musí skončit
Foto: praha.eu
Popisek: Tomáš Hudeček

„V oněch srpnových dnech, kdy sovětská komunistická moc poslala tanky do Prahy, se zdálo nemožným, že by se o necelé čtvrtstoletí později sovětské impérium rozpadlo. Kreml ale svůj mocenský vzorec, založený na nerespektování mezinárodních smluv a neúctě k lidské svobodě, znovu oživil. Nyní opět putinovské Rusko podniká vojenskou intervenci, aby zabránilo svobodné zemi, Ukrajině, vydat se vlastní cestou zpod područí Moskvy,“ píše primátor.

Mezi oběma intervencemi podle Hudečka ovšem existuje rozdíl. Ukrajinci na rozdíl od Čechoslováků hájí svou nezávislost se zbraní v ruce, za což bychom k nim měli chovat patřičný respekt.

Poklonu složil pražský politik i ukrajinské vládě, která se nenechala vyprovokovat násilnou anexí Krymu. S nedobrovolným zabráním území mají Češi, stejně jako s vojenskou invazí, zkušenost. Hudeček v této souvislosti poukázal na zabrání Sudet Němci v roce 1938. „Proto odmítáme výsledky krymského `referenda`, jež bylo uspořádáno v rozporu s mezinárodním právem pod hrozbou vojenského násilí, a jednoznačně podporujeme zásadu nedotknutelnosti suverénního území ukrajinského státu a jeho jednoty,“ zdůraznil Hudeček.

Celý text k přečtení ZDE.

„Suverénní, demokratická a prosperující Ukrajina by pro Putinův režim opravdu byla vážným ohrožením: Je totiž v postsovětském prostoru jedinou - a proto jedinečnou - zemí, jež má díky své historii, velikosti a složení obyvatelstva potenciál obyčejným Rusům ukázat, že i ve východní Evropě lze vybudovat přitažlivou alternativu putinovskému politickému modelu,“ míní primátor hlavního města Prahy a dodává, že státní suverenita není samozřejmostí a že je nejvyšší čas přehodnotit politiku dobré vůle vůči Putinově Rusku, kterou Západ dosud praktikoval.

„Věřím, že začátek konce stávajícího režimu v Moskvě se bude jednou datovat od probíhajícího ruského útoku na Ukrajinu,“ uzavřel Hudeček svůj nejnovější příspěvek na blogu serveru Aktuálně.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…