Pražským zastupitelům zabralo jednání o programu téměř pět hodin

17.10.2019 14:16

Pražští zastupitelé po téměř pěti hodinách schválili program jednání. Přeli se například o kolaudaci tunelu Blanka nebo o schůzky zastupitelky Michaely Krausové (Piráti) s manažerem reklamní firmy JCDecaux Tomášem Tenzerem a o tendru na nový městský mobiliář, napsala ČTK.

Pražským zastupitelům zabralo jednání o programu téměř pět hodin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání zastupitelstva hlavního města. Na programu byl mimo jiné i rozpočet na příští rok

Zastupitelé řešili rovněž založení společného podniku na rekonstrukci stanice metra C Nádraží Holešovice dopravním podnikem (DPP) a firmou Nové Holešovice Development. Jednání začalo v 8:30 a program byl schválen ve zhruba 13:20.

Nejbouřlivější diskusi vyvolala rezignace Krausové na post předsedkyně zastupitelů Pirátů. Krausová se scházela s manažerem Tenzerem, který je nyní před soudem kvůli korupci. V diskusi řekla, že firma JCDecaux žádné výhody nikdy nezískala. Následně uvedla, že propojení na reklamní byznys mají zejména opoziční ODS a ANO. Opozice její výroky odmítla a zastupitelku a Pirátskou stranu kritizovala kvůli netransparentnosti. Ke kritice Krausové se připojil i koaliční předseda klubu Spojených sil a europoslanec Jiří Pospíšil.

ODS a ANO navrhly rovněž projednat tendr na nový mobiliář. Městu totiž v roce 2021 končí smlouva právě s JCDecaux. Informační materiál o přípravě nového tendru navrhl zařadit koaliční radní Jan Chabr (TOP 09), podle něj v návrhu programu jednání nebyl kvůli administrativní chybě.

Opoziční zastupitel a místostarosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS) navrhl, aby zastupitelé jednali o kolaudaci tunelu Blanka, který ji získal po čtyřech letech od zprovoznění. Magistrátní úředníci označili původní podmínku kolaudace, kterou byla dostavba Pražského okruhu, za nerelevantní. „Nyní nás (Prahu 6) tímto rozhodnutím házíte přes palubu a to jediné, co jsme si prosadili, jste škrtli,“ řekl Stárek. Jeho návrh zastupitelé schválili a zařadili materiál na program jednání.

Zastupitelé se přeli rovněž o rekonstrukci Libeňského mostu. Podle opozice nechce vedení města dělat objízdné trasy a vznikne kolaps. Náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) výtky odmítl, vše se prý teprve připravuje.

Kritizován byl ze strany opozice také podnik na obnovu stanice metra C Nádraží Holešovice. „Zavání to tunelem. Proč na toto není standardní transparentní řízení a proč se z ruky zakládá společnost s firmou, která má vlastnickou strukturu na Kypru?“ řekl zastupitel a starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS). Firmu Nové Holešovice Development vlastní Karlín Group a Ungelt Group a DPP s ní uzavřel dohodu o vzniku společného podniku.

Na program jednání chtěli opoziční zastupitelé zařadit například také téma přípravy rozpočtu města na příští rok, dostavbu silničního okruhu nebo téma zdražování. Žádný z těchto návrhů ale zastupitelé nepřijali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…