Pražští Piráti budou usilovat o post primátora

07.10.2018 16:48

Pražští Piráti budou chtít získat post primátora. O koalici budou vyjednávat s Prahou sobě poslance Jana Čižinského a Spojenými silami pro Prahu, které tvoří TOP 09, STAN a KDU-ČSL. ČTK to dnes řekl lídr Pirátů Zdeněk Hřib. Česká pirátská strana získala v hlavním městě 17,07 procenta hlasů a v 65členném zastupitelstvu má celkem 13 mandátů.

Pražští Piráti budou usilovat o post primátora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti před tiskovou konferencí ve sněmovně

„Pro naše programové priority nám jako nejlogičtější partner momentálně vycházejí Praha sobě a Spojené síly pro Prahu. To je preferovaná varianta koalice, se kterou chceme vést vyjednávání. V takové koalici by Piráti měli největší volební výsledek, takže logicky budou usilovat v této sestavě o post primátora,“ řekl ČTK Hřib.

Piráti dnes ustanovili svůj vyjednávací tým a rovněž zastupitelský klub. Předsedou klubu je dosavadní zastupitel a předseda klubu Adam Zábranský. „To je záruka kontinuity,“ řekl Hřib. Místopředsedy jsou Michaela Krausová, dosavadní zastupitel Viktor Mahrik a Vít Šimral.

S potenciálními koaličními partnery budou za Piráty vyjednávat Hřib, Zábranský a poslanec a bývalý pražský zastupitel Jakub Michálek. Náhradníky do týmu jsou poslanec Ondřej Profant, Mahrik a Jaromír Beránek.

Piráti rovněž stanovili programové priority, se kterými půjdou do vyjednávání. „Stále se držíme našeho původního programu. Prvním pilířem je profesionální radnice, kdy chceme zrušit trafiky v městských firmách, chceme, aby zveřejňovaly smlouvy. Chceme taky, aby město mělo transparentní účty a aby se začalo lépe starat o svůj majetek,“ řekl Hřib. Chtějí také prosadit rozvoj digitalizace města, tak aby nebylo závislé na několika málo dodavatelích technologií. „Chceme také rozumně vynakládat finanční prostředky na informační technologie,“ řekl hřib.

Nově má podle Pirátů vzniknout pro občany portál, kde si budou moci vyřídit všechny důležité záležitosti. „Třetím pilířem je zdravé a čisté město, chceme tedy vysázet milion stromů. Čtvrtým pilířem jsou služby pro moderní rodinu, kam spadá například řešení nedostatečných kapacit ve školství a spadá tam i problematika s bydlením,“ řekl.

Volby v Praze letos vyhrála ODS, která získala v pětašedesátičlenném zastupitelstvu hlavního města 14 mandátů. Druzí Piráti mají 13 mandátů stejně jako třetí Praha sobě a čtvrtá koalice TOP 09 a STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…