Pražští radní projednají odebrání čestného občanství maršálu Koněvovi

09.05.2022 6:30

Pražští radní dnes projednají odebrání čestného občanství sovětskému maršálovi Ivanu Stěpanoviči Koněvovi. Důvodem jsou některé problematické okamžiky jeho života jako například bombardování Mladé Boleslavi po válce či podíl na potlačení protestů v Maďarsku v roce 1956.

Pražští radní projednají odebrání čestného občanství maršálu Koněvovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odstraněná socha maršála Koněva v pražských Dejvicích

Vyplývá to z dokumentu, který dnes radním k projednání předloží primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Pokud záměr schválí, musí ho ještě projednat městští zastupitelé.

Radní se dnes budou rovněž zabývat výstavbou Dvoreckého mostu mezi Prahou 4 a 5, dotacemi na kulturu nebo opravou štol v Kinského zahradě. Radní se budou zabývat i složením dozorčí rady Muzea paměti XX. století.

S postavou maršála Koněva a jeho životem se magistrát i některé radnice vypořádávají několik let. Vedení Prahy 6 nechalo předloni v dubnu odstranit jeho sochu z náměstí Interbrigády v Bubenči a žižkovská radnice zase navrhuje přejmenovat Koněvovu ulici po prvním starostovi Žižkova Karlu Hartigovi. Praha také nedávno v souvislosti s nynější válkou na Ukrajině přejmenovala část Korunovační ulice u ruské ambasády v Praze 6 na Ukrajinských hrdinů.

V případě Dvoreckého mostu se budou radní zabývat výběrem dodavatele stavby a geotechnickým monitoringem. Město v minulém týdnu získalo stavební povolení a začít se stavbou chce ještě letos.

Na programu jednání jsou rovněž dotace v kultuře na příští rok a víceleté dotace na roky 2024 až 2027 a také oprava vyústění vodních štol XIV a XV v Kinského zahradě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…