Pražští zastupitelé si zkrátí vystoupení každého řečníka na tři minuty. Opozice mluví o totalitních praktikách

20.05.2015 15:57

Pražští zastupitelé budou mít omezený prostor na diskusi k programu zasedání zastupitelstva. Radní schválili změnu jednacího řádu, kterou zkrátili délku vystoupení každého řečníka na tři minuty. Chtějí se tak vyhnout situacím, při nichž zastupitelé debatují i několik hodin, aniž je schválen program jednání. ČTK to zjistila z usnesení rady. Návrh ještě musí schválit zastupitelstvo, v němž má koalice většinu. Opozice rozhodnutí kritizuje. Prý je to další krok, kterým se koalice uzavírá před diskusí o problematických kauzách. Považuje to za totalitní praktiky.

Pražští zastupitelé si zkrátí vystoupení každého řečníka na tři minuty. Opozice mluví o totalitních praktikách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Několikahodinovou debatu před hlasováním o programu zažili zastupitelé třeba při nedávném mimořádném jednání, které primátorka Adriana Krnáčová (ANO) svolala na žádost opozice. Opoziční TOP 09 a ODS se chtěly pokusit primátorku svrhnout. Pro její odvolání ale neměly dostatek hlasů. V rozpravě o programu diskutovaly několik hodin, poté odvolání Krnáčové neprošlo ani na program jednání, a zasedání tím skončilo.

„Rádi bychom zpružnili jednání zastupitelstva, aby nedocházelo ke zneužívání jednacího řádu tím, že budou doplňována témata, která nesouvisejí s programem,“ vzkázala dnes ČTK prostřednictvím mluvčího primátorka. „Inspirovali jsme se na jednotlivých městských částech a v zahraničních parlamentech, kde podobná opatření fungují. Rozpravy k programovým záležitostem budou i nadále bez časového omezení,“ doplnila.

„Je to nejhrubší způsob, jak zbavit opozici možnosti cokoli na jednání říct, třeba k problematice tunelu Blanka, Opencard anebo aktuálně záchranné služby, témat, o nichž se koalice vytrvale odmítá bavit,“ reagoval předseda klubu zastupitelů za TOP 09 Václav Novotný. Koalice podle něj pokračuje v uzavírání se před veřejností, prý kvůli tomu, že za sebou půl roku ve vedení města nemá žádné výsledky. „Kde je transparentní magistrát, který před volbami slibovala?“ řekl.

„Omezování práva na vystoupení je klasická totalitní metoda, kterou se v Česku vracejí dříve zavedené pořádky,“ řekl bývalý primátor Tomáš Hudeček (bezp.). Také předseda pražské ODS Filip Humplík považuje rozhodnutí radních za pokus o umlčení opozice a omezování zastupitelské demokracie. „Rada se místo řešení aktuálních problémů a rozvíjení města raději věnuje omezování hlasu opozice,“ tvrdí Humplík.

Praha od podzimu vede koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL).


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…