Prča. Paní Marvanová kdysi byla v ODS... Vladimír Pikora ukázal, co se děje v Praze, a udeřil na rozdavačné politiky

21.12.2018 20:07

Ministryně financí Alena Schillerová za hnutí ANO a předseda vlády Andrej Babiš (ANO) jásali nad projednaným českým rozpočtem. Ekonom Vladimír Pikora má při pohledu na ekonomické nápady vlády, ale i pražských radních jiné pocity. Má za to, že se znovu vrací éra socialismu a vláda znovu plnými hrstmi rozdává z peněz, které nejsou její, což považuje za nepřijatelné.

Prča. Paní Marvanová kdysi byla v ODS... Vladimír Pikora ukázal, co se děje v Praze, a udeřil na rozdavačné politiky
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

„Rozmáhá se nám tu v poslední době takový nešvar. Rozrůstá se nám tu socialismus. Dokonce v některých ohledech větší (!), než tu byl před rokem 1989. Zatímco média bojují s údajnými populisty, kteří si dovolí kritizovat veřejnoprávní média, já vidím populisty ve vládě. Poznají se podle toho, že rozdávají z cizího, kam se podívají. A nejde přitom jen o centrální vládu, ale i o magistráty a radnice. Rozdávají se věci „zadarmo“, jako kdyby daňového poplatníka nic nestály. Mají se rozdávat dokonce i takové věci, u kterých by to před rokem 1989 nikoho nenapadlo,“ zlobil se Pikora hned na úvod komentáře uveřejněného na serveru Reflex.cz.  

Anketa

Důvěřujete Janu Hamáčkovi?

4%
96%
hlasovalo: 12944 lidí

Člověk by možná čekal, že levicové nápady přijdou především z Ostravy, kde byla vždy levice hodně silná, ale podle Pikory přicházejí dnes ty nejhorší nápady z Prahy.

„Spojené síly pro Prahu například mají v programovém prohlášení myšlenku, že by město ručilo lidem za hypotéky. Jednalo by se údajně o ‚potřebné‘ lidi, jako jsou učitelé, policisté, hasiči či zdravotní sestry. Dělení na potřebné a nepotřebné je fááákt hustej nápad. Zavání to segregací. Kdysi třeba někteří lidé museli nosit na oblečení šesticípou hvězdu, protože podle jiných lidí byli ‚méně potřební‘ než ti druzí. Později zase museli coby ‚horší a politicky nespolehliví‘ sloužit u jednotek PTP a taktéž byli řádně označeni. Teď bude nejspíš někdo mít na sobě uniformu policisty, hasiče či zdravotní sestry, což bude známkou, že je ‚potřebnější‘,“ rozčiloval se dál ekonom.

Pokud někdo shání bydlení, zpravidla se obrátí na banku a vyjedná si hypotéku. A bydlí. Bez ohledu na to, jde- li o policistu, zdravotní sestřičku nebo řidiče autobusu či popeláře. A pokud banka někomu hypotéku nedá, měla k tomu důvod. Pokud se město rozhodne pomoct policistům či hasičům se získáním peněz, jak to plánuje radní Hana Marvanová, mohli by si stěžovat jiní slušní lidé, kteří pracují např. v oblasti IT, v pojišťovnách a tak podobně.

„A největší prča na tom všem je, že paní Marvanová kdysi byla poslankyní za ODS a následně za Unii Svobody – i US se přitom kdysi snažila předstírat, že je údajně pravicovou stranou. Tak jako to dneska předstírá třeba TOPka. A tak jako to dnes předstírá jedno liberálnější křídlo ODS, které si už brousí zuby na hlasy voličů přebíhajících od tonoucí TOPky,“ vypálil Pikora.

S podobnými nesmysly podle ekonoma přichází i Piráti. Stačí si vzpomenout na nápad Adama Zábranského přispívat lidem na nájem.

„Jiní populisté mají až nehorázně komunistické myšlenky. Tvrdí, že Praha potřebuje nové byty. Prý je ale nemusí stavět, protože ty už jsou. Jen jsou prý neobydlené. Stačí je tedy pouze vyvlastnit a předat lidem, kteří je prý na rozdíl od aktuálních vlastníků potřebují a hned se do nich nastěhují. Vlastnické právo těmto lidem nic neříká. Prostě by neobydlené byty a domy ukradli. I to jsme tu už měli, Marx by se radoval. Co ale nechápu, je, jak si svou výzvu ke krádeži mohou tito lidé troufnout říct nahlas. Já to totiž chápu jako výzvu k nerespektování Ústavy,“ dál a dál nešetřil tvrdými slovy Pikora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…