Prd. Prdy. Díra v hlavě. Reportéři Marka Wollnera rozebírali Romana Janouška

07.02.2017 9:32

Odsouzenému lobbistovi Romanu Janouškovi, kterému byl ze zdravotních důvodů přerušen trest, se věnovalo nejnovější vydání pořadu České televize Reportéři.

Prd. Prdy. Díra v hlavě. Reportéři Marka Wollnera rozebírali Romana Janouška
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Janoušek

Roman Janoušek přesvědčil loni soud, že jeho zranění hlavy mu neumožňuje pobyt ve vězení. Tam by si měl odsedět ještě více než tři roky za těžké ublížení na zdraví v opilosti. Má ale trest ze zdravotních důvodů přerušený. Konkrétní diagnóza není známa, podléhá ochraně osobních údajů. A zatímco odsouzený pacient Janoušek je podle všech zainteresovaných velmi vážně nemocný, kdysi nejmocnější zákulisní hráč pražské politiky Janoušek se opět vrací do podnikání. Zapojil se do miliardového byznysu s nemovitostmi.

Roman Janoušek byl odsouzen na 4 roky a 6 měsíců.

Lobbista Roman Janoušek býval jedním z nejvlivnějších zákulisních hráčů v Praze. Přezdívalo se mu stínový primátor. Za éry primátora Pavla Béma měl podle odposlechů zásadní vliv na chod Prahy, na magistrátní úředníky, na rozdělování veřejných miliard, na výběr šéfů různých institucí.

Pak televize přehrála záznam odposlechu rozhovoru Pavla Béma s Romanem Janouškem. „Probíhá výběrový řízení na ředitele... tady pojišťovna VZP,“ říká Bém a dodává: „Praha, Střední Čechy. Máš to nějak pod kontrolou, nebo nemáš?“

Anketa

Bude Miloš Zeman znovu kandidovat?

97%
3%
hlasovalo: 4485 lidí

Celé video je ZDE

Dnes je spíš člověkem, který opilý srazil ženu. Na to, že ještě před pár lety tahal za nitky a řídil chod nejen hlavního města, jako by se už zapomnělo. Do vězení musel Janoušek nastoupit v listopadu 2014. Za mříže ho definitivně poslal Vrchní soud v Praze kvůli těžkému ublížení na zdraví. Protože Janoušek v březnu 2012 srazil autem vietnamskou ženu. V krvi měl v tu chvíli přes dvě promile alkoholu. A od nehody se nejprve snažil ujet. Žena skončila se zlomeným kotníkem, také několika žebry a otokem mozku v nemocnici. Janoušek jí zaplatil odškodné zhruba 900 tisíc korun.

Má díru v hlavě

Ve vězení měl Janoušek sedět až do roku 2019. Jenže nesedí. Dvakrát požádal o přerušení trestu ze zdravotních důvodů. Neúspěšně. Potřetí se to povedlo. Loni, po roce a čtvrt ve výkonu trestu, byl dočasně propuštěn kvůli operaci mozku. Následně mu brněnský krajský soud na doporučení vězeňské komise přerušil trest na půl roku a poté na další rok, tedy až do letošního listopadu.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán tvrdí, že Roman Janoušek má „díru v hlavě“, a to takovou, že je prý patrná i na normálních fotkách. „Mně nezbývá než důvěřovat v tomto směru znaleckým posudkům lékařů,“ uvedl Pelikán.

Roman Janoušek už v průběhu soudního líčení argumentoval tím, že má za sebou operaci hematomu v hlavě, že trpí následnými zdravotními komplikacemi a že by to měla být jedna z polehčujících okolností v případu sražené ženy. Nejen zdravotní stav měl Janouška uchránit před vězením. Jeho obhájci v čele s Vítem Širokým nechali zpracovat znalecké posudky od dopravních expertů. Měly podpořit Janouškovu verzi. Tedy že ženu před kapotou svého auta neviděl, a tudíž ji nesrazil úmyslně.

Podle experta nemohl Janoušek ženu vidět

Jeden z klíčových posudků zpracoval dopravní expert Jiří Doleček. Podle něj Janoušek ženu nemohl vidět. Jenže na podnět soudce Tomáše Kubovce prověřila Dolečkův posudek policie. A nakonec byl obžalován z přečinu křivé výpovědi a úmyslného podání hrubě zkresleného znaleckého posudku. Dnes 84letému znalci hrozí až tři roky vězení. Doleček si přesto i dnes stojí za svým.

„Ta oblast znalců u nás dlouhodobě příliš nefunguje, protože nejsou úplně jasná pravidla, jak se těmi znalci stát a jak nést zodpovědnost za znalecký posudek. Prakticky může jít o to, že znalecký posudek je odborně nekvalitní nebo je nějakým způsobem ovlivněný,“ říká David Ondráčka z Transparency International.

Termín soudu s obžalovaným znalcem zatím není stanoven. Než padne rozsudek, platí presumpce neviny. Roman Janoušek se ale nevzdal. Loni na podzim požádal o obnovu procesu. Pomoct mu v tom měli tři noví experti, tři nové posudky. Neurochirurg Petr Jelínek i oční lékař Jan Novák podpořili verzi, že Janoušek ženu zřejmě neviděl. „Když máte v hlavě ložisko krve, můžete různé situace vnímat zkresleně,“ říká Jelínek. „Měl tunelové vidění. Poškozenou na pravé straně vozidla nemohl vidět,“ říká Novák.

Snížené schopnosti nebyly vzaty do úvahy

A třetí povolaný expert, Jaroslav Zvěřina, dokonce naznačil, že soud špatně vyhodnotil Janouškovu opilost. „Já jsem hlavně zdůrazňoval, že se domnívám, že Janoušek byl závislý na alkoholu a možná i jiných látkách. Snížené schopnosti tam dle mého názoru nebyly vzaty do úvahy,“ říká psychiatr Jaroslav Zvěřina.

„Pan znalec Zvěřina učinil takové závěry bez vyšetření... tedy vlastně klienta. Téměř za dvacet let své praxe jsem něco takového nezažil,“ uvedl v rozhodnutí soudu předseda soudního senátu Tomáš Kubovec.

Soudce Kubovec obnovení procesu zamítl. V odůvodnění argumentuje mimo jiné tím, že Janouška usvědčily odposlechy jeho vlastního telefonu, které dokazují, že o vietnamské ženě velmi dobře věděl.

Vrátí se Janoušek v listopadu do vězení?

Romanu Janouškovi teoreticky hrozí, že se do vězení bude muset vrátit. Po uplynutí rok a půl dlouhého odkladu by měl Janoušek nastoupit zpět. Tedy pokud se mu nepodaří opět doložit, že mu zdravotní stav pobyt za mřížemi neumožňuje. „Musí to být opřeno o písemnou zprávu zdravotnického zařízení, ve kterém je dotyčný hospitalizován, že by výkon trestu odnětí svobody mohl ohrozit jeho život nebo zdraví. Nejde o to, že by hypoteticky mohl ohrozit, ale zda konkrétně,“ říká Jiří Jelínek, vedoucí katedry trestního práva PF UK.

Podle dalšího soudního znalce, Martina Hekla, který zpracoval pro brněnský soud zprávu o Janouškově zdravotním stavu, není Janouškův návrat pravděpodobný. Aspoň zatím. „Já jsem se opíral o nejlepšího odborníka, kterýho bylo možný sehnat, což byl ten lékař, který má v Evropě na starosti tu epileptochirurgii, a tam bylo jasně řečeno, že do tý basy, že to není. A od tý doby žádný nový data nejsou,“ říká Häckel.

Pokud znalec nezešílí

„Pokud ten znalec nezešílí, nevymyslí si tam nějaké nesmysly, tak musí posudek odpovídat zdravotní dokumentaci. Já myslím, že ti lidé nebudou riskovat kvůli jednomu obžalovanému svoji kariéru. Stejně to skončí u nějakých revizních znaleckých posudků, protože ten tlak, který tady z veřejnosti je, tlak na tu osobu, která to rozhoduje, je tak velký, že se bude chtít, aby se to posoudilo někým naprosto kompetentním, a podle mě nejkompetentnější je ten znalecký ústav,“ uvedl advokát Jaroslav Ortman.

Jaké konkrétní zdravotní problémy má Roman Janoušek, si lze jen domýšlet. Naopak, jisté je, že Janoušek funguje. Už loni v květnu zachytil pořad 168 hodin lobbistu u něj doma na terase. Přijímal návštěvy, konkrétně Jiřího Tomana, někdejšího šéfa odboru městského investora, který za éry primátora Pavla Béma, Janouškova blízkého kamaráda, rozděloval desítky miliard korun a býval označován za nejvlivnějšího úředníka.

„No podívejte se, co on dělá a jak se chová a jak se léčí, to je bohužel jeho vizitka. S tím jako znalec nemá co dělat, do toho mi ani nic není. Ale co se týče stavu toho mozku, ten je, jakej je. I kdyby se pan Janoušek choval jako já nevím kdo, tak prostě ten stav se nezmění,“ říká Häckl.

Má se léčit, přitom figuruje v obchodech s nemovitostmi

Janoušek by se měl podle všech indicií někde v tichosti a klidu léčit. Místo toho ale dělá byznys. Radiožurnál informoval, že Janoušek stál v pozadí obřího obchodu s nemovitostmi. Konkrétně šlo o prodej karlínského hotelu Čechie a paláce Fénix na Václavském náměstí. Fénix je bývalá věhlasná pasáž Blaník, ve které Roman Janoušek v dobách své největší slávy úřadoval a kam za ním chodila pražská elita. Janoušek měl obchod spolufinancovat a v nemovitostech má mít podíl. Ten oficiálně nelze, stejně jako většinu Janouškových aktivit v minulosti, dohledat.

Odsouzený podnikatel, lobbista a nyní i obchodník s realitami Roman Janoušek by měl do vězení nastoupit v listopadu tohoto roku. Věříte tomu, že skutečně nastoupí do vězení? zeptala se redaktorka ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. „Jsem o tom přesvědčen,“ prohlásil ministr.

Na odvysílání pořadu zareagoval na sociální síti šéfreportér Eura Jan Hrbáček, když napsal: „Janoušek. Reportéři. Prd. Prdy...“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…