Před 80 lety začal SSSR válku s Finskem. Měla to být rychlá a snadná akce...

05.01.2020 8:44

Od zimní války uplynulo 80 let. A jak vzpomíná server Novinky.cz, „snadné“ finské sousto se Rusům vzpříčilo v krku. Scéna naprosté zkázy byla k vidění 9. ledna 1940, kdy v bitvě u Suomussalmi zemřelo na 27.500 sovětských vojáků.

Před 80 lety začal SSSR válku s Finskem. Měla to být rychlá a snadná akce...
Foto: The100.ru
Popisek: J. V. Stalin

Na Pobaltí a hranice s Finskem si brousil zuby Stalin již od počátku druhé světové války. Na snahy o diplomacii Finové neslyšeli, a tak 30. listopadu 1939 začalo ostřelování jihu Finska. V čele finské armády byl 72letý polní maršál Carl Gustaf Emil Mannerheim, koncem prvního prosincového týdne pak byl velením obrany pověřen Hjalmar Siilasvuo. A právě pod jeho velením Finové velmi statečně Sovětům vzdorovali. 

Vše pak završila právě pohroma u Suomussalmi. Tam Rudá armáda utrpěla jednu z nejpotupnějších porážek své historie, píše server Novinky.cz. Sillasvuo totiž přizpůsobil boj těžkému terénu, proti Rusům vyslal místní muže, kteří se v bílých uniformách pohybovali jako duchové a Rudou armádu vždy překvapili. Zaměřovali se na důstojníky a řidiče – zanedlouho tak neměl kdo řídit vozidla rudoarmějců.

A následně kapitán Mäkinen nechal zablokovat silnici v úzkém místě a celá 163. divize uvázla v koloně. „Zbývala jediná možnost: Vpřed! Rusové zaútočili všemi silami, tělo na tělo – proti kulometné palbě. Nastal masakr,“ píše server. 

Krutá zima pak Rusy doslova paralyzovala – neměli teplé boty, topivo, když si rozdělali oheň, upozornili na sebe. Finové na rozdíl od nich měli vytápěné zemljanky. „Finsko se muselo smířit se ztrátami i s válečnými reparacemi. Uchovalo si však svobodu,“ dodává server s tím, že vítězství u Suomussalmi vdechlo obráncům na jihu novou energii. Sovětský svaz nakonec přistoupil na mírová jednání.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …