Před Hradem se protestovalo proti islamismu

23.06.2014 20:34

U sochy Tomáše G. Masaryka na Hradčanském náměstí v pondělí protestovala asi desítka lidí. Demonstrantům vadí „militantní islamismus“, kvůli němu předali i Kanceláři prezidenta republiky své prohlášení.

Před Hradem se protestovalo proti islamismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Veřejné shromáždění na Hradčanském náměstí proti militantnímu islamismu, na kterém byl přečten text Sedm vět prezidentovi České republiky Miloši Zemanovi

"Chceme tímto otevřeným dopisem podpořit ty, kteří se staví proti ideologii militantního islamismu. Chceme vyjádřit podporu i Vašemu postoji, který v této oblasti dlouhodobě a konzistentně zastáváte s vehemencí Vám vlastní," stojí v prohlášení nazvaném Sedm vět, které je adresováno hlavě státu Miloši Zemanovi.

V další části textu, který vydala česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém s Centrem SION Hradec Králové, Českou společností přátel Izraele a Operací Ester, podepsaní odmítají kompromisy s "militantní ideologií, která pošlapává na mnoha místech současného světa základní lidská práva". Odmítají také bagatelizování "tohoto nebezpečí".

Protest se uskutečnil v reakci na diskuze nad kontroverzními výroky prezidenta Zemana na adresu islámu. "Muslimští fanatici nedávno v Nigérii zajali 200 mladých křesťanských dívek. A v květné Evropě se v srdci Evropské unie nedávno odehrál odporný atentát v židovském muzeu v Bruselu. Nenechám se uklidňovat prohlášeními, že se jedná pouze o malé okrajové skupiny, domnívám se naopak, že tato xenofobie a tento řekněme rasismus nebo antisemitismus vyplývá ze samé podstaty ideologie, o kterou se tyto fanatické skupiny opírají," uvedl prezident na konci května při příležitosti oslav dne izraelské nezávislosti.

Výroky odsoudila například Organizace islámské spolupráce, která žádala prezidentovu omluvu. Zeman ji ale odmítl. Arabské diplomaty pak ujistil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), že Česko nesouhlasí s tím, aby bylo jakékoli náboženství automaticky spojováno s násilím. Uvedl, že ČR bude vždy podporovat náboženskou toleranci a spolupráci s arabským světem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…