Před komisí o únicích informací vypovídali Sobotka a Ištvan

15.08.2017 19:20

Únikům z vyšetřovacích spisů musejí zabránit hlavně policie a státní zastupitelství. Novinářům to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po výslechu před sněmovní komisí, která se zabývá úniky ze spisů. Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan uvedl, že podle něj státní zastupitelství nejsou slabým článkem systému. I podle něj je ale třeba únikům informací zamezit. Zprávu přinesla ČTK.

Před komisí o únicích informací vypovídali Sobotka a Ištvan
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Jednání komise dnes poznamenala roztržka mezi předsedou komise Martinem Plíškem (TOP 09) a členem komise a místopředsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Plíška vyzval k rezignaci na předsednickou funkci, neboť Plíšek podle něj vyzradil médiím neveřejné informace a jeho výroky navíc neodpovídají názorům komise jako celku. Plíšek to odmítl, Vondráček se podle něj pouze snaží házet problémy hnutí ANO na jiné a odvádět od nich pozornost. Další členové komise, Josef Zahradníček (KSČM) a Jiří Štětina (Úsvit), však navzdory sporu označují atmosféru v komisi za pracovitou a dobrou.

Premiér Sobotka uvedl, že se členy komise probíral svoje pravomoci směrem ke Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), která spadá pod úřad premiéra. Podle Plíška zazněl na jednání i dotaz na to, zda se záležitostí nějak zabývaly tajné služby, jejichž činnost premiér koordinuje.

Podle Sobotky byl výslech krátký a stručný. „Nebylo tam žádné překvapení. Já jsem těžko mohl vypovídat o nějakých konkrétních záležitostech, protože s žádnými konkrétními záležitostmi nemám nic společného. Já nejsem spojen se žádnou kauzou jakéhokoliv zveřejňování informací z nějakých trestněprávních spisů,“ řekl.

Ištvan řekl, že při jeho výslechu poslance zajímalo, jak státní zastupitelství vnímá úniky, jak jsou vyšetřovány, kolik takových úniků GIBS vyšetřuje nebo zda se podařilo zjistit zdroje těchto úniků. Informoval je také o tom, jak státní zastupitelství nakládá s osobními údaji a že existuje několik kontrolních mechanismů. „Informace, které v minulosti zazněly, že státní zastupitelství má být slabým článkem, je zjevný nesmysl,“ řekl Ištvan.

Podle něj je třeba přijmout soubor opatření, aby se zamezilo únikům informací ze spisů. Zároveň je podle něj třeba sledovat i to, za jakých okolností se informace ze spisů objevují v médiích. Úniky podle Ištvana mohou ohrozit právo obviněných na spravedlivý proces.

Další jednání komise se uskuteční 22. srpna. Dorazit by na něj měli ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová či bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta. O týden později by měl znovu vypovídat bývalý novinář Mladé fronty Dnes (MfD) Marek Přibil, kterého komise už jednou vyslýchala.

Hlavním důvodem pro zřízení vyšetřovací komise byly uniklé nahrávky s rozhovory Přibila, na kterých se s předsedou ANO a tehdejším majitelem MfD Andrejem Babišem bavili o zveřejňování kompromitujících materiálů. Babiš nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě. Podal kvůli nim trestní oznámení, které ale policie odložila. Babiš i Přibil již dříve odmítli, že by měli k dispozici takzvané živé spisy, tedy spisy z vyšetřovaných kauz.

Komise má prověřit, zda nebyl porušen zákon v souvislosti s tím, že měl někdo možnost neoprávněně získávat spisy orgánů činných v trestním řízení. Má se zaměřit i na to, zda někdo takto získané informace nezneužil k ovlivňování politické soutěže nebo destabilizaci demokratického právního státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…