Před sto lety USA uznaly Masarykovu skupinu za československou vládu

02.09.2018 12:32

Před sto lety, 3. září 1918, Spojené státy americké uznaly Československou národní radu (ČSNR) za československou vládu s politickými pravomocemi. Američané se tak připojili k předchozímu francouzskému (z 29. června) a britskému (z 9. srpna) diplomatickému uznání. Další země světa poté následovaly.

Před sto lety USA uznaly Masarykovu skupinu za československou vládu
Foto: Archiv
Popisek: Tomáš Garrigue Masaryk

Tento milník byl jedním z řady událostí a složitých jednání, které 28. října 1918 vyvrcholily vyhlášením samostatného Československa. Již v průběhu první světové války prosazoval český exil (v čele mimo jiné s bývalým říšským poslancem Tomášem Garriguem Masarykem) u mocností Dohody vznik státu Čechů a Slováků.

Příslibu uznání nezávislosti se mu dostalo v roce 1918, domácí politici se zapojili Tříkrálovou deklarací, požadavek autonomie pro rakousko-uherské národy pak obsahoval i 14 bodů prezidenta USA Woodrowa Wilsona. Prozatímní československou vládu ze 14. října 1918 s předsedou Masarykem v čele uznala do konce roku řada zemí.

Československo se tak dostalo do výjimečné pozice, jelikož se stalo jediným nástupnickým státem Rakouska-Uherska, jehož budoucí existenci spojenci uznali ještě před konáním Pařížské mírové konference v roce 1919.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…