Předpovězeno. A je to tady. Mnoho německých podniků padne. I ty větší

22.01.2024 16:22 | Monitoring

Německo očekává v letošním roce prudký nárůst krachujících podniků, a to zejména kvůli stagnující ekonomice a opožděným dopadům energetické krize a covidové pandemie. Podle ekonomů totiž štědrá vládní pomoc z posledních krizových let udržela „při životě“ i podniky, které byly v problémech už před pandemií. Velké potíže má soukromý sektor i v České republice, jen v roce 2023 ukončilo podnikání 277 tisíc živnostníků, což je nejvíce od roku 1993. Skončilo například přes 20 tisíc živnostníků v pohostinství nebo 19 tisíc zedníků.

Předpovězeno. A je to tady. Mnoho německých podniků padne. I ty větší
Foto: pixabay.com
Popisek: Krize - ilustrační foto

Analytici očekávají, že v Německu letos bude rekordní počet krachujících podniků, které už nadále nemůžou těžit ze štědré vládní pomoci z minulých let, kdy nejprve kvůli covidové pandemii a poté energetické krizi přežilo mnoho společností, které hlásily problémy už před pandemickým rokem 2020.

Společnosti se potýkají s problémy také v důsledku hospodářské stagnace Německa, která je spojena s vysokými úrokovými sazbami, rostoucími mzdami, zvýšenými cenami energií a škrcením státního rozpočtu. Odborníci varují, že v letošním roce dojde k nárůstu insolvencí o 10 až 30 %, a jejich počet se tak dostane na úroveň před pandemií.

Od začátku letošního roku podalo insolvenční návrh několik známých německých společností – včetně sítě obchodních domů Galeria Karstadt Kaufhof, výrobce dřevěných hraček Haba se stoletou tradicí nebo hamburského výrobce tašek Bree, mezi jehož zákazníky patří i kancléř Olaf Scholz.

Steffen Müller, vedoucí výzkumu úpadků v Institutu pro ekonomický výzkum v Halle, uvedl, že měsíční míra jím sledovaných německých insolvencí, která nezahrnuje neregistrované společnosti s malým počtem zaměstnanců, se od loňského léta poprvé zvýšila nad průměr před pandemií. V prosinci dosáhla nejvyšší úrovně za posledních nejméně sedm let.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57766 lidí
„V příštích dvou až třech měsících budeme určitě svědky vyšších počtů insolvencí, to je vidět z prvních čísel podaných návrhů. Vláda poskytla velkou podporu firmám, které měly před pandemií nízkou produktivitu. To jim prodloužilo život. Nyní však musejí tuto pomoc vrátit a mnohé z nich s tím mají problémy,“ vysvětlil Müller pro deník Financial Times.

Údaje, které minulý týden zveřejnil spolkový statistický úřad, ukázaly, že počet firem, které podaly návrh na bankrot u okresních soudů, se za deset měsíců do října zvýšil o více než 24 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2022. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) očekává, že růst v zemi letos zrychlí na 0,6 procenta. Stále však půjde o jednu z nejslabších velkých ekonomik světa.

Předpovídá, že v roce 2024 vzroste počet insolvencí o více než 30 % mezi společnostmi s ročními příjmy nad 10 milionů eur. Mnoho větších společností, které loni zkrachovaly, patřilo mezi prodejce módy, poskytovatele dopravy, realitní společnosti a dodavatele automobilů.

V rámci rozpočtových škrtů německá vláda tento měsíc ukončila dočasnou nízkou sazbu DPH na jídlo v restauracích, kterou zavedla v době pandemie, což vyvolalo varování, že tisíce stravovacích zařízení zkrachují. Podle poskytovatele údajů Crif je v Německu ohroženo více než 15 000 restaurací, občerstvení a kaváren.

Stejné problémy mají podnikatelé a zejména restauratéři i v České republice, kde v roce 2023 ukončilo podnikání 277 tisíc živnostníků, což je nejvíce od roku 1993. K ukončení činnosti podle společnosti Imper vedla zejména nejistá ekonomická situace, růst nákladů i vyšší administrativní nároky v podobě povinných datových schránek.

„Nejvíc živnostníků ukončovalo vloni svou činnost v průběhu února a března, přičemž strmý nárůst zřejmě výrazně ovlivnila nová povinnost v podobě datové schránky, kterou stát od ledna začal postupně všem povinným zřizovat. Pro řadu osob samostatně výdělečně činných to zřejmě byl finální impulz k definitivnímu ukončení činnosti, kterou mohly mít například pozastavenou,“ uvedl ředitel Imperu Tomáš Berger, jak informuje server Idnes.cz.

Největší problémy měli zejména živnostníci v pohostinství, kterých ukončilo činnost na 22 tisíc. Pro srovnání v roce 2022 to bylo 6 209 a v covidovém roce 2021 jen 1 526 živnostníků. I v Česku platí, že krachuje velký počet živnostníků, kteří díky štědré státní podpoře zvládly turbulentní roky pandemie a energetické krize a nyní po ukončení podpor bankrotují. Druhým nejčastěji rušeným oborem bylo zednictví s 19 627 zrušenými živnostmi a třetí příčku obsadilo zámečnictví a nástrojářství se 13 404 zrušenými živnostmi.

Počet nově založených živností se těm zanikajícím ani nepřiblížil, když nových podnikatelů je od loňského roku 115 tisíc. Třetina firem se zrodila v Praze, s velkým odstupem následované Brnem a Ostravou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…