Předražené a svádějící ke korupci. To jsou státní IT zakázky v Česku

13.10.2012 7:45

Stát podle expertů platí za informační a komunikační technologie až 100 miliard korun ročně. A jen od loňského roku utratily ministerstva za tyto služby přes osm miliard, tvrdí propočet Lidových novin. Další zakázky pak vypisují státní podniky, úřady a obce. Za desítky miliard korun. Není proto divu, že se oblast IT čím dal častěji spojujé s korupcí.

Předražené a svádějící ke korupci. To jsou státní IT zakázky v Česku
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Například ministerstvo vnitra bylo jedno z nejdražších. Ve zmíněném období utratil resort za informační technologie přes 2,5 miliardy korun. Ministerstvo Miroslava Kalouska (TOP09) jen o miliardu míň.

Ze státních podniků je to například Česká pošta, která od roku 2011 vypsala na IT veřejné soutěže za 10 miliard korun. Praha vypsalo zakázky za 1,5 miliardy, pojišťovna VZP za 833 milionů a podobně jsou na tom například Lesy ČR.

IT oblasti úřady nerozumí

Tento byznys je atraktivní i pro menší tuzemské firmy. Tou je i IBM, která získala od státu zakázky za 2,6 miliardy korun. Další je například Telefónica se zakázkami za 2,2 miliardy.

Zajímavostí je, že při vyřizování těchto služeb si IT firmy mohou své ohodnocení leckdy násobně nadcenit. Důvodem je fakt, že úřady oblasti IT zkrátka nerozumí. Po vyhrané soutěži si navíc firma může být jistá dalšími přísuny peněz, protože na jednotlivé systémy se platí autorská práva. Aktualizace a doplňky proto musí úřady nakupovat od stejné firmy.

IT a korupce

Navíc úřady leckdy ani neví, kolik by si firmy za služby měly plus mínus účtovat. „Za práci solidního programátora si firmy účtují obvykle 10 tisíc korun za den,“ míní pro LN obchodní ředitel nejmenované IT firmy. Manažeři si pak napočítají i 40 tisíc korun denně.

Oblast IT se proto často pojí s korupcí. „Z oboru stavebnictví se korupce hodně přesunula do oblasti IT,“ potvrzuje názor šéf Transparency International David Ondráčka. Podobně celý obraz dokresluje podezření z korupce u náměstka práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky, který skončil ve vazbě. Kvůli předraženosti skončil i projekt elektronických zdravotních knížek od společnosti IZIP.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…