Předsedkyně Sněmovny Němcová přišla vypovídat ke kauze Nagyové

04.07.2013 13:44

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) přišla vypovídat v souvislosti s kauzou Jany Nagyové. K budově Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v ulici Na Perštýně dorazila v autě s řidičem a pozdravila se s čekajícími novináři. Své pocity ale nechtěla předem komentovat.

Předsedkyně Sněmovny Němcová přišla vypovídat ke kauze Nagyové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Nagyová, někdejší šéfka kabinetu Petra Nečase (ODS), je podle policie zapletena do dvou kauz - nelegálního sledování Nečasovy ženy i dalších zaměstnanců Úřadu vlády a údajné politické korupce. Je tedy pravděpodobné, že výpověď Němcové se bude týkat druhého případu, v němž čelí bývalí poslanci ODS Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa obvinění, že složili mandáty za slib dalších výhod.

O Nečase policie nepožádala

Dopoledne policisté podle informací ČTK vyslýchali pracovnici Úřadu vlády Patricii Urbanovou. Ve středu vyslechli Miroslava Beneše, bývalého předsedu dozorčí rady Čepra. Policie v obvinění uvádí, že exposlanci Šnajdrovi byl poskytnut úplatek ve formě zvolení předsedou dozorčí rady právě Čepra, a to 20. prosince 2012. Jediným akcionářem Čepra je Česká republika, respektive ministerstvo financí.

Úplatek trojici poslanců ODS měl podle obvinění slíbit expremiér Nečas, který také údajně zajistil jeho poskytnutí. Spekulovalo se proto, že by se do hledáčku policie mohl dostat i on. Zatím však policie o jeho vydání ke stíhání nepožádala.

Někdejší rebelové prý jen pracovali

Nečas podle zatím na policii nevypovídal. Dopisem proto vyzval státního zástupce, aby jej vyslechl. Naznačil, že někteří lidé v kauze mohou být záměrně dlouho drženi ve vazbě pod záminkou ovlivňování svědků.

Před dvěma týdny Na Perštýně ke kauze vypovídal končící ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který poté uvedl, že konstrukce státního zástupce připomíná spíše třídní nenávist než právní názor. Trojice exposlanců je podle něj obviněna proto, že "se rozhodla pracovat".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…