Předsednictvo KDU-ČSL kývlo na Sobotkovu nabídku. Bělobrádek v údivu

20.12.2013 19:50

Předseda křesťanských demokratů Pavel Bělobrádek v České televizi oznámil, že předsednictvo KDU-ČSL odhlasovalo přistoupení na nabídku obsazení ministerstva kultury a zemědělství. Sám je tím poněkud překvapen, protože by místo kultury uvítal silnější resort. Konečné slovo bude mít širší vedení strany.

Předsednictvo KDU-ČSL kývlo na Sobotkovu nabídku. Bělobrádek v údivu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vyjádřil názory, že by lidovci měli získat tři plnohodnotná ministerstva nebo resorty dva, plus ministra bez portfeje, ale dva ony dva resorty relativně silné. Kulturu za tak silnou nepovažuje. Vyměnil by ji za dopravu či školství. Užší vedení jeho strany to ale vidí jinak. „Předsednictvo KDU-ČSL odhlasovalo nabídku sociálních demokratů a ANO. Pro mě osobně to je poněkud překvapení,“ přiznal před kamerami Bělobrádek.

Nenecháme se mačkat do nekonečna

ČSSD a ANO však dávají najevo, že jde o nabídku konečnou a Bělobrádek v reakci na to prohlašuje, že stojí o co nejrychlejší sestavení vlády. Konečné rozhodnutí ale náleží celostátnímu sněmu KDU-ČSL. Právě odtud vzešel jasný požadavek na obsazení ministerstva zemědělství, který početnější koaliční partneři nakonec vyslyšeli.  Bělobrádek je ale nespokojen. Má totiž pocit, že se k lidovcům nepřistupuje jako k rovnoprávným partnerům. Nechávají se jim ta ministerstva, která jim přepouštějí ostatní strany.

V rozhovoru pro server iDnes.cz Bělobrádek poznamenává, že by chtěl konečné stanovisko KDU-ČSL partnerům přednést ještě před vánočními svátky. Teoreticky je prý pořád možné, že se koaliční projekt rozpadne. „Chci se s oběma předsedy sejít ještě před svátky, abych je o tom informoval. Je fér říci "Ne, tento příběh končí, připravme se na jiný". To by mě mrzelo. Ale na druhou stranu nás nemohou mačkat, aby z nás tekla zelená šťáva. Všechno má své limity,“ zdůrazňuje šéf lidovců. Křesťanští demokraté budou ve vládě zkrátka jen tehdy, pokud budou hrát důstojnou roli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…