Představte si, co se přes noc stalo na Ukrajině. Tomu neuvěříte

17.12.2014 8:41

Noc z úterý na středu přinesla velmi překvapivou zprávu: Po dlouhé době se na bojištích východní Ukrajiny neozval ani jeden výstřel. Ukrajinský prezident Petro Porošenko s potěšením konstatoval, že k realizaci dohody o příměří podepsané v Minsku je zase o krok blíž. Nicméně, jak informoval Bílý dům, americký prezident Barack Obama se chystá podepsat nové sankce proti Rusku.

Představte si, co se přes noc stalo na Ukrajině. Tomu neuvěříte
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko včera ocenil, že proruští separatisté v noci na úterý dodrželi klid zbraní. „Vidím to jako pozitivní signál pro další pokračování mírového plánu,“ prohlásil prezident země. Náčelník vojenského štábu Viktor Mužněnko potvrdil, že v mírovém procesu bylo dosaženo pokroku, ale zároveň řekl, že v úterý zahynul jeden ukrajinský voják. Agentura Reuters připomíná, že dvanáctibodová dohoda o příměří byla podepsána v září v hlavním městě Běloruska Minsku a prozatím přinesl konflikt přes 4700 obětí z řad vojáků i civilistů.

celý text v angličtině najdete ZDE

Reuters uvádí, že příměří bylo od začátku opakovaně porušováno, proto Kyjev avizoval, že nebude podnikat další kroky, dokud zbraně neutichnou. „Dnes jsme zažili první noc, kdy se z bojiště neozývala střelba. Nyní nás čeká zásadní úkol realizovat mírový plán,“ řekl Porošenko při setkání s bezpečnostními poradci. Naproti tomu proruští povstalci podle agentury Reuters opět obviňovali Kyjev z nasazení dělostřelectva. Prezidentův projev zněl přesto optimisticky, patrně i z důvodu chystané dvoudenní návštěvy šéfky zahraniční politiky EU Federici Mogheriniové.

„Prezidentův optimismus byl poněkud zredukován zprávou o zabitém vojákovi nedaleko letiště v Doněcku, což byla první ztráta na životě za posledních šest dní. Přesto Kyjev hlásí výrazný pokles bojové aktivity proruských rebelů. Intenzita jejich útoků poklesla ze 70 až 80 ostřelování za den na osm až deset případů. Reuters rovněž informuje, že mírové rozhovory v rámci kontaktní skupiny zahrnující zástupce Ukrajiny, Ruska a OBSE byly narušeny obnovením bojů na východě země. V pondělí oznámil vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta Valerij Chalij, že by se měla kontaktní skupina bez prodlení sejít, ale nesdělil konkrétní datum schůzky.

Americký prezident Barack Obama se nicméně dle úterního prohlášení chystá podepsat další sankce proti Rusku. Během středy se na tomto faktu zatím nic nezměnilo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…