Předvolební debata na poslední chvíli: Je tady nuda, setřel moderátora Zaorálek a utrhl se ze řetězu. „Tady začíná bejt větší sranda, než včera v ČT,“ bavil se jeho výstupem Kalousek

20.10.2017 14:27

Dnes ve dvě hodiny odpoledne začaly sněmovní volby a Český rozhlas ještě těsně předtím uspořádal poslední debatu lídrů politických stran, kterou živě přenášel Český rozhlas Plus a Radiožurnál a dokonce i ve vysílání na facebooku. Ve studiu se střetli Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Petr Fiala (ODS), Miroslav Kalousek (TOP 09), Lubomír Zaorálek (ČSSD), Martin Stropnický (ANO), Vojtěch Filip (KSČM), Tomio Okamura (SPD), Ivan Bartoš (Piráti), Jan Farský (STAN) a Matěj Stropnický (Zelení). Diskuse skončila minutu před otevřením volebních místností.

Předvolební debata na poslední chvíli: Je tady nuda, setřel moderátora Zaorálek a utrhl se ze řetězu. „Tady začíná bejt větší sranda, než včera v ČT,“ bavil se jeho výstupem Kalousek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

„V čem mohou být tyto volby zlomové?“ zeptal se přítomných hned na začátku moderátor Jan Pokorný.

Martin Stropnický (ANO) na to odvětil, že když bude hnutí ANO mít po volbách vliv na politické dění v ČR, tak skončí klientelismus a propojení politiky a firem a zakázek a že stát bude jako dobrý hospodář. „Pak nebude rozdíl mezi zeměmi jako je Rakousko a námi,“ připomněl.

Per Fiala (ODS) zmínil, že po těchto volbách přijde pád na politické dno. „Teď tady bude vládnout jednobarevná vláda Andreje Babiše, budou komunisté přímo či nepřímo ve vládě, což bude pád na politické dno,“ zdůraznil Fiala. Podle něj vláda Bohuslava Sobotky pro Česko za čtyři roky nic nedělala.

Lidovec Pavel Bělobrádek především zavtipkoval, když vzal za slovo moderátora a zmínil v reakci na jeho slova, že doufá, že tyto volby nebudou poslední. „Já jsem přesvědčen, že každé volby jsou zlomové a každá generace si je musí vybojovat znovu,“ uvedl.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Pirát Ivan Bartoš řekl, že po osmi letech se jejich partaj dostala do momentu, kdy může dělat politiku i na sněmovní úrovni. Ve svém slově vypočetl, co ČR zanedbala na poli informatiky a co je třeba tady správněji nastavit, případně zarazit. Pro Piráty je proto podle něj důležitá změna společnosti z industriálně průmyslové na vzdělanostní a informační.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Topkař Miroslav Kalousek především zvedl ze země evropské téma. „Musíme se rozhodnout, zda budeme dál jako svobodní občané, nebo zda se staneme zastrašenými zaměstnanci jakéhosi holdingu a zda svým dětem připravíme osud v rychlém pruhu EU, anebo jestli oslabíme naši pozici v NATO a EU a budeme mít osud jako Ukrajinci,“ pronesl Kalousek, čímž narážel na proklamace lídra hnutí ANO a lídra SPD.

Tomio Okamura (SPD) především opravil moderátora za to, jak představil „jeho“ stranu. „Jsme na straně zaměstnanců a hájíme jejich práva,“ řekl mimo jiné Okamura. „Odmítáme přijetí eura,“ řekl o chvíli později. „EU je nereformovatelná! Oni si nerozumí v Bruselu a ve Štrasburku ani vzájemně,“ ironizoval vrcholné představitele EU.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Za Starosty Jan Farský zmínil, že EU i NATO mají své chyby, ale není důvod tyto organizace opouštět nebo ostrakizovat či napadat. „Politici v ČR jdou rozhádaní, což jasně ukázaly předvolební debaty, které kromě jiného byly důkazem, kdo z nich má silnější ego,“ uvedl kupříkladu Jan Farský.

Komunista Vojtěch Filip si také myslí, že tyto volby budou zlomové. „Především proto, že bude důležité, aby lidé mohli v ČR rozhodovat v referendu. Zeptejte se politiků přímo, zda to chtějí, nebo ne,“ řekl Filip. „Druhá věc, která je zlomová – postupně se promlčují privatizační zločiny z 90. let. Někteří chtějí zastřít tyto zločiny. Někde ty peníze jsou, někdo je ukradl a stále není platný zákon o nepromlčitelnosti těchto zákonů. Spravedlnost musí být a to pro všechny,“ doplnil k tomu Filip.

Matěj Stropnický (Zelení), který jen pár hodin před volbami udělal coming out a prohlásil, že je gay, především zdůraznil, že je třeba, aby Česko nestálo stranou EU a aby dobře zvážilo, zda má přijmout euro. „Je třeba říci, že zda přijmout euro, nebo ne je zásadní otázkou,“ pronesl. A jako zástupce Zelených uvedl, že se naše společnost také musí zabývat Pařížskou klimatickou konferencí a řídit se jí, pokud tady nechceme doplácet na přírodní a klimatické změny. „Zvládneme ale vše demokraticky bez toho, aby to prováděl nějaký autoritář?“ uvedl k dalšímu bodu, který se točil kolem ekonomických témat.

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek zmínil slova britského dramatika Davida Lodge. „Milování a svobodné volby mají něco společného. Nikdy nevíte, kdy je to naposled,“ řekl s tím, že je třeba pozorně poslouchat, co jiné politické strany o vývoji v zemi říkají. „Zemi jsme přebírali ve velkém marasmu, my jsme to zlepšili a teď máme šanci to nezastavit,“ zdůraznil. Promluvil rovněž o „slovenských mafiánech" a „fašistických extremistech", čímž narážel na hnutí ANO a na SPD Tomia Okamury.

Debata se o několik chvil později vedla kolem eura. „Je to důležitá otázka pro ČR, abychom nestáli mimo a udrželi ČR v rychlém proudu, a abychom nestáli na periferii,“ připomněl Kalousek. Přikyvoval mu na to Matěj Stropnický. „Česko musí říct, že chce být v jádru EU a mělo by začít příprava přijetí eura,“ utrousil předseda Zelených.

„Chceme sem vozit otroky, kteří budou pracovat za malou mzdu? To je ta šance, tu nechci promrhat!“ ťal Zaorálek o chvíli později k tématu mezd. O den předtím v debatě televize Nova se totiž navážel do předsedy ANO Andreje Babiše za to, jak se v jeho výrobnách, které má pod sebou Agrofert, prý pracuje za minimální, anebo velmi malou mzdu a mnohdy tam pracují i zahraniční zaměstnanci, kteří se do ČR sjíždějí v posledních letech za prací a podnikům je „dohazují“ pracovní agentury.

„Přátelé, dejte si pozor na ty, kteří argumentují tím, že dají všechnu moc lidu. To je stará věc známá už z antiky a říkali to i komunisté. Ale nikdy lid nevládl!“ varoval voliče na poslední chvíli Martin Stropnický (ANO).

Debatující zmínili, že nechtějí rozhodně spolupracovat s KSČM, SPD a hnutím ANO. „Nechceme spolupracovat s demagogem a obchodníkem se strachem, což jsou okamurovci,“ shrnul k tomu kupříkladu Jan Farský.

„Někteří se vyřazují sami a přitom mluví o konsensu. Vyřazování stran není demokracie,“ naznačil k tématu komunista Filip. Komunisté jsou připraveni spolupracovat se všemi politickými stranami, které dostanou důvěru od voličů. „Preferujeme politickou shodu. Není pro nás ale problém být v opozici,“ vysvětlil.

„Nebudeme uvažovat o komunistech a okamurovcích,“ připomněl k tomu Matěj Stropnický. Podobně hovořil i Ivan Bartoš. Piráti tak vyloučili SPD a KSČM a také prý nechtějí mít nic společného se stranami, ve kterých jsou lidé s korupční minulostí. „Tedy nejen Babiš a Faltýnek, ale chceme vyvolat sebereflexi ve stranách, třeba Sobotka a OKD. Máme dvacet podmínek, o kterých chceme vyjednávat,“ poznamenal Bartoš.

Zaorálek to rozjel. Tázal se namísto Pokorného

Ministrovi zahraničí Zaorálkovi se o chvíli později nezdálo, jak moderátor vede debatu. A shrnul to slovy, že „je tady nuda“. „Já bych rád kladl otázky, které jsou zajímavější! Třeba bych se rád zeptal pana Stropnického, co budou dělat se svým stíhaným premiérem? Nikdo mu v Evropě nezvedne telefon! Já bych rád slyšel odpovědi!“ burácel rozjetý Zaorálek. Pokorný mu ale na to odvětil, že Zaorálek není rozhodně moderátorem, tak na to ministr obrany nemusí odpovídat.

„Rodná firma Okamury... a teď se mu rozpadla prý během roku,“ neposlouchal ale výtku moderátora Zaorálek. Okamura na to vrtěl hlavou. „Vy jste notorický lhář!“ počastoval Zaorálka.

Zaorálek se ale hned na to pustil do předsedy KSČM. „Anebo bych rád věděl, jak se budete chovat k vašim kámošům v Severní Koreji? Budou to dál vaši kámoši? Já bych to rád věděl!“ nenechal si ale vzít slovo Zaorálek

„Tady začíná bejt větší sranda, než včera v České televizi,“ shodil to ze stolu Kalousek.

Debata se dál vedla kolem daní. „Po hodině a půl by toto mělo být centrální otázkou a konečně se k tomu dostáváme,“ glosoval Fiala téma. Uvedl, že ODS prosazuje patnáctiprocentní daň z daně z příjmu. „Chceme zjednodušit a snížit DPH na dvě sazby, nižší 10 a vyšší 19 procent a místo EET, které chceme zrušit, zavedeme pro firmy podnikatelské licence,“ zdůrazňoval Fiala.

„Daně se teď dařilo vybírat, ale ty reakce na to jsou často negativní. Lidé se bouří, že musí daně férově platit. Jedním ze zdrojů je EET, ale u takových kroků nevychytáte všechny mouchy a my to později chceme napravit,“ zmínil k tomu ministr obrany Stropnický a připomněl tak, že někteří plátci DPH budou vyňati z povinnosti vést svůj daňový režim v EET a to především ti s paušální daní do 500 tisíc ročně, stejně jako bufety, či drobné obchůdky.

ANO podle něj podporuje snižování daní v závislosti na hospodářském růstu. „Předvídatelnost a stabilita je klíčová. Tato vláda přinesla určitou stabilitu. Chceme snižovat DPH, přeřadit některé základní potraviny do nejnižší sazby," poznamenal,

„Snížit daně? Stabilní daňové prostředí se stalo klišém. My to teď podle všech máme nespravedlivě nastaveno,“ odvětil k tématu Matěj Stropnický. „Je tu nespravedlivé daňové prostředí. Minulé vlády ODS zrušily progresivní zdanění. Chceme ho znovu zavést. Jsme jediná strana, která nebude chtít snížit daně. Všichni říkají, jak zvýší platy a budou stavět, ale z čeho to zaplatí?“ otázal se.

„Danit lidi za to, že pracují, je mimo. Tam bychom to měli snížit a nedělat podobné experimenty jako je EET,“ oponoval na to Ivan Bartoš (Piráti). „Chceme z EET vyjmout e-shopy a platby kartou,“ dodal lídr Pirátů.

„Nejvíc danit velké a bohaté podniky a banky a naopak snížit daně malým a středním podnikům a lidem s příjmy pod 80 tisíc. Nesouhlasím s tím, co říká ODS...Když jsme se dívali na jejich daňovou kalkulačku, tak se nám tam cosi nezdálo,“ pronesl Zaorálek. „Celý systém by měl usnadnit život těm, co dnes žijí z ruky do huby,“ zaburácel Zaorálek. „EET je v pořádku, ale tento manažerský projekt byl zmatený,“ dodal překvapivě Zaorálek.

Topkař Kalousek uvedl, že TOP 09 stojí za tím, aby daně v ČR byly menší. „Chceme daně snížit a zjednodušit odvody, kontroly a byrokracii. Chceme snížit odvody z práce lidí. Stát se musí chovat efektivněji a zeštíhlet!“ řekl Kalousek.

„Kde na to vezmeme?“ tázali se další diskutující. Komunisté by chtěli, aby byly diferenciované daně nejen pro lidi, ale i pro firmy. „Je potřeba snížit daň firmám s příjmy do dvaceti milionů ročně,“ zdůraznil Filip.

„Vy víte, že důchodový systém není dlouhodobě udržitelný! Ale odmítáme zvyšování daní,“ shrnul nápady SPD k daňové reformě Tomio Okamura. SPD chce snížit DPH o jedno procento. „Musíme nastartovat demografickou křivku,“ vysvětlil Okamura.

„Vy uděláte to samé, co pan Topolánek! Vy přijdete za rok a je to pořád dokola to samé! Vždy, když jste vládli, tak to pravice dovedla na mizinu,“ apeloval na pravici volební lídr ČSSD Zaorálek.

„To není pravda! Postavilo se za nás dvakrát tolik dálnic, než za vaší vlády. Podívejte se na to, co jste dali do vzdělání a na obranu, tam je pokles o deset procent,“ utrousil k tomu Fiala.

„Nechte si těch rádoby vtipných poznámek!“ sjel ho ministr obrany Stropnický.

Nakonec všichni namísto apelu na voliče, aby k volbám šli, narychlo ještě uvedli, co během debaty podle nich nestihli říct, ovšem jejich slova byla tak rychlá, že je už stěží posluchači mohli zaregistrovat v jednom celku. Moderátor Jan Pokorný debatu ukončil těsně před otevřením volebních místností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …