Přehrada Nová Kachovka zničena, voda zaplavuje Chersonskou oblast

06.06.2023 6:59

Už to přišlo? Rusové tvrdí, že u Kachovky odrazili útok ukrajinské armády, která se pokusila o lodní výsadek na okupovaném břehu Dněpru. Údajně přitom byla sestřelena také ukrajinská stíhačka (oprava: SU-25 není stíhačka, ale letoun blízké palebné podpory). Dnes pak údajně došlo k explozi, která způsobila protržení přehrady. Další ukrajinský útok byl údajně odražen v Doněcké oblasti. Je to začátek protiofenzivy? Ukrajinci podobné informace nekomentují. Prezident Zelenskyj na místo toho poděkoval vojákům, že úspěšně postupují u Bachmutu. Server katarské televize Al-Džazíra nabídl vysvětlení, proč ruská ekonomika stále funguje. Navzdory sankcím.

Přehrada Nová Kachovka zničena, voda zaplavuje Chersonskou oblast
Foto: Repro Twitter
Popisek: Protržená přehrada Nová Kachovka

Rusové od neděle opakovaně uvedli, že ukrajinská protiofenziva již začala. Podle ruské státní agentury RIA Novosti byl v pondělí zmařen pokus o vodní výsadek ukrajinských ozbrojených sil u Kachovky. Rusové tvrdí, že tento pokus o výsadek kryl ukrajinský letoun SU-25, který byl sestřelen. Mělo jít o výsadek vojáků na člunech, kteří překračovali Dněpr v Chersonské oblasti. Dnes v ranních hodinách byla přehrada zničena. Ze zničení přehrady se Rusko a Ukrajina vzájemně obviňují.

„Letadlo ozbrojených sil Ukrajiny bylo sestřeleno ve směru Cherson dne 5. června 2023. Dnes se nezdařil další pokus o přistání na říčním výsadku ozbrojených sil Ukrajiny v oblasti obce Babino. Vyloďovací jednotky Ukrajiny zůstaly bez letecké podpory,“ sdělil ruské státní agentuře její zdroj.

Výsadek z člunů prý podporovaly dvě stíhačky (resp. dva letouny), ale poté, co Rusové jednu sestřelili, druhý pilot se stáhl do bezpečí. Agentura RIA Novosti také upozornila, že Rusové kontrolují 75 procent ukrajinské Chersonské oblasti.

U úspěšné protiofenzivní operace může podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) trvat dny, týdny nebo dokonce měsíce, než se plně vyjasní její výsledek, a během této doby mohou ruské zdroje nepravdivě tvrdit, že byla odražena.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal oznámil, že skupina pilotů zamířila do Velké Británie, aby se tu učili létat na moderních stíhačkách. Americká zpravodajská stanice CNN upozornila, že Velká Británie nemá k dispozice F-16 americké výroby, o které Ukrajinci tolik stojí, ale mohou poskytnout výcvik na jiných moderních strojích, který se Ukrajincům hodí, ať už nakonec budou létat na tom či onom stroji.

Gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov také podle agentury RIA Novosti oznámil, že obyvatelé, kteří museli opustit své domovy kvůli útokům ruských dobrovolnických sborů spolupracujících s Ukrajinou, dostanou z rozhodnutí vlády Ruské federace dvě finanční platby jako okamžitou pomoc v nouzi. Zatím však není jasné, kolik to bude a kdy budou peníze vyplaceny.

Ukrajinská strana k informacím o možném zahájení ofenzivy důsledně mlčí. Jedinou výjimku učinil prezident Volodymyr Zelenskyj, který poděkoval ukrajinským vojákům za to, že opět dosahují bojových úspěchů v oblasti Bachmutu.

„Jsem vděčný každému bojovníkovi, všem našim obráncům, kteří nám dnes poskytli zprávy, na které jsme všichni čekali ve směru na Bachmut. Dobrá práce, bojovníci,“ řekl Zelenskyj.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hana Maljarová v této souvislosti podle americké zpravodajské stanice CNN uvedla, že Ukrajina „provádí útočné akce“ podél východní frontové linie a postoupila asi o 200 až 1600 metrů kolem osad Orichovo-Vasylivka a Paraskoviivka severně od Bachmutu a asi o 100 až 700 metrů kolem Ivanivske a Kliščiivky, které leží jihozápadně od města.

Velitel ukrajinských pozemních sil generál Oleksandr Syrskyj podle britské veřejnoprávní BBC uvedl, že vojáci „postupují vpřed“ směrem k Bachmutu a zničili ruské pozice poblíž města. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Ukrajina v neděli zahájila „rozsáhlou ofenzivu“ také v Doněcké oblasti za použití šesti mechanizovaných a dvou tankových praporů. K bojům mělo podle ruského ministerstva obrany dojít také v Doněcké oblasti a Rusové tvrdí, že tu zničili 16 ukrajinských tanků a pobili na 300 vojáků. BBC však také upozornila, že ruské tvrzení nebylo možné nezávisle ověřit.  

Na sociální síti Twitter kolují informace, že do povětří vyletěla přehrada v Kachovce. Podle hlavního zahraničního zpravodaje listu The Wall Street Journal Jaroslava Trofimova se k útoku nehlásí ani jedna ze stran, ale byla zahájena evakuace obyvatel, protože záplavy, které tím vzniknou, mohou ohrozit tisíce lidí.

„Vypadá to, že přehrada Kachovka je opravdu pryč. Pravděpodobně nastanou velké záplavy na levém břehu, které také postihnou mnoho civilistů, kteří tam žijí. Žádná ze stran se k výbuchu nepřihlásila,“ napsal Trofimov.

 

 

 

„V sázce je mnoho, protože vláda v Kyjevě potřebuje ukázat obyvatelům Ukrajiny – a západním spojencům – že dokáže prolomit ruské linie, ukončit faktickou vojenskou patovou situaci a získat zpět část svého svrchovaného území,“ uvedla k tématu BBC.

Server katarské televize Al-Džazíra nabídl vysvětlení, proč ruská ekonomika stále funguje a i navzdory sankcím v nejrozlehlejší zemi světa nedocházejí peníze na vedení války. Mohou za to Evropané, kteří sankce obcházejí.

„Ruská ekonomika se zdá být odolnější, než se očekávalo, a ruská armáda si zachovává schopnost ničit civilní infrastrukturu a vojenské cíle a terorizovat ukrajinské obyvatelstvo. Navíc sankcionované zboží stále nachází cestu do Ruska a na bojiště na Ukrajině. … Nedávno zveřejněná zpráva norské poradenské společnosti Corisk, která se zabývá riziky, ukazuje, jak se to dělá. Její analýza celních údajů z 12 zemí EU, Norska, Spojeného království, USA a Japonska ukazuje, že obcházení vývozních sankcí vůči Rusku dosáhlo v roce 2022 ohromující výše 8 miliard eur (8,5 miliardy USD),“ uvedl server.

V přepočtu na koruny jde asi o 192 miliard.

Analýza podle serveru katarské televize naznačuje, že ze všech zemí sankce nejvíce porušuje Německo a za ním je Litva. Tyto země prý dodávají do Ruské federace až polovinu sankcionovaného zboží. Jde i o zboží dvojího využití, které lze použít jak pro mírové, tak pro válečné účely.

„Z výzkumu vyplývá, že evropské podniky, zejména německé, využívají k prodeji svých výrobků do Ruska třetí země. Vyplývá to z analýzy údajů o vývozu sankcionovaného zboží, včetně luxusního zboží, jako jsou šperky a parfémy, které si obvykle dopřávají elity v Moskvě, špičkové technologie, jako jsou pokročilé polovodiče a kvantové počítače, stroje a dopravní prostředky. Na počátku roku 2022 vývoz tohoto zboží ze Západu do Ruska prudce poklesl, ale do sousedních zemí prudce vzrostl. Téměř polovina tohoto „paralelního vývozu“ směřuje přes Kazachstán a zbytek si rozdělují Gruzie, Arménie, Kyrgyzstán a další země,“ rozvedl myšlenku server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Von, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 06.06.2023 11:57:41
ještě někdo tomu zelenymu fetakovi věří?? Von bude pribuznej Fialky,oba lžou a oba stejně blbě,,

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…