Přejde vás radost. Pod líbivými hesly zaplatíme všechno. A draze. Režisér tuší návrat toho nejhoršího po Listopadu

10.10.2021 7:26 | Ze sítí

Koalice SPOLU ve sněmovních volbách těsně porazila hnutí ANO. Prohra Andreje Babiše otevírá cestu k návratu polistopadového kartelu, píše ve svém facebookovém komentáři režisér David Martínek. Zároveň predikuje, jak bude vypadat příští vláda. „Ti, kteří teď nadšeně jásají a slaví, prý netuší, že změna, která přijde, je změnou k horšímu,“ dodává.

Přejde vás radost. Pod líbivými hesly zaplatíme všechno. A draze. Režisér tuší návrat toho nejhoršího po Listopadu
Foto: Facebook
Popisek: David Martinek

Anketa

Kdo by podle vás měl po letošních volbách sestavovat vládu?

hlasovalo: 24101 lidí

České volby 2021 skončily reálnou prohrou Andreje Babiše. Na cílové pásce jej v říjnu 2021 přefinišoval politický kartel tradičních porevolučních stran. ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Přestože je možné, že prezident pověří Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády, realitou bude podle Martínka spíše opačný výsledek. „Vítězem voleb je opozice. Je nutné vzít této fakt v úvahu a poskytnout opozici, korektně a věcně, šanci k sestavení vlády.

Volby rozhodly, že politický kartel, proti kterému se vzepřely v roce 2017 rozsáhlé voličské skupiny, znechucené z kauz tunelování státu, plundrování veřejných zdrojů a nekonečných skandálů, je znovu blízko uchopení moci. Není to dobrá zpráva. Bohužel,“ pokračuje režisér s tím, že kvůli dlouhodobé špinavé kampani proti premiérovi rozhodně nešlo o čestné vítězství.

Prohra ve volbách znamená konec nenáviděného Andreje Babiše. Martínek má však obavu, že tuto část voličů nezajímá skutečná podstata dění. „Tím je logika politického zápasu v demokracii. Jásají o konci komunistů. Budiž. Radují se z vítězství prodemokratických sil. Přeji jim jejich radost.

Ale obávám se, že je to jinak. Spousta lidí jednoduše nepochopila základní věc. Politickou konkurenci,“ zdůrazňuje, že právě politická konkurence je základní princip demokracie.

Dnes je více než aktuální připomenout, že kartel polistopadových politických stran se za celou dobu vlád od listopadové revoluce naučil jedinou věc: „Rozbíjet a vyprodávat stát. Bilance polistopadových vlád je odstrašující. Jako stát jsme přišli o biliony korun,“ podotýká Martínek, podle kterého Babiš a ANO představovali a představují první skutečnou politickou konkurenci polistopadového kartelu. A učinil změny, které vedly k posílení role pracujících. K lepším platům. Lepším důchodům. Spravedlivějším odměnám pro lidi, kteří zajišťují chod státu.

Za několik měsíců budeme mít možnost srovnání. V minulosti se kartel ničím podobným nezabýval. „Naopak, mzdy stagnovaly a v logice polistopadových vlád šlo o to, nabízet práci lidí, jejich talent, život a čas co nejlevněji. Tak aby zde mohly prosperovat globální firmy a levná práce byla tahákem pro lákání investic,“ poznamenává režisér, podle nějž nová váda zřejmě nebude jednat ani ve prospěch domácího průmyslu stejně razantně.

Velmi skepticky se proto dívá na šťastné jásání, že se nám vrátila „demokracie“. „Vidím to poněkud skepticky. Jediné, co se reálně vrátí, tak extraktivní režim vlády, vláda, která se překoná ve škrtech, zdražování a vysávání populace. Na jejíž učinkování budou doplácet všichni. I ti, kteří teď jásají,“ obává se.

„Kartel představuje politiku, kdy líbivá hesla o demokracii, prosperitě, načančané kongresy a uhlazená televizní vystoupení ukrývají pod povrchem brutální mašinerii zla, usilující o moc, která se dá proměnit v trvalý zdroj přísunu zakázek, plynoucích z rozprodávání státu,“ varuje před vládnutím polistopadových stran, jež se nakonec spojily do jednoho bloku – SPOLU. Zároveň dodává, že to není ani měsíc, kdy se dali představitelé kartelu slyšet, že uvažují o dalších privatizacích. Budvar. Česká pošta. České dráhy.

Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb?

7%
87%
hlasovalo: 30932 lidí

„Ti, kteří teď nadšeně jásají a slaví, netuší, že změna, která přijde, je změnou k horšímu. Která dopadne i na ně. Ve společnosti se silně a nelítostně rozevřou nůžky mezi bohatými a chudými. Znovu naroste nerovnost. Přijde drahota a škrty.

Za několik let dosáhneme standardů Západu. Placené školné. Drahé studentské půjčky. Privatizované zdravotnictví. Nadstandardní placená péče ve zdravotnictví, jejíž druhou stranou bude naprosto brutální osekání výdajů pro širokou veřejnost. Osekání výdajů na sociální, kulturní, sportovní a zájmové výdaje, podporované státem. Zaplatíte si všechno, sami, z vlastní kapsy. A draze,“ píše Martínek.

A kam ty peníze půjdou? Nikam. Utratí se prý za nesmyslné projekty, nebo se rozkradou. „Přesně tak, jak tomu bylo za porevolučních vlád. Jediným pozitivem těchto voleb je fakt, že lidé si konečně uvědomí podstatu věci,“ říká.

„Chcete vládu Pekarové a Fialy? Za asistence Rakušana? Tedy pražskou politickou smetánku? Dobře, v pořádku. Máte další čtyři roky. Vyhráli jste. Gratulace. A teď jsem zvědav. Možná že za další dva až čtyři roky nám začnete dávat za pravdu.

Předchozí čtyři roky vlády Andreje Babiše versus 30 let vlád polistopadových garnitur byla dostatečná doba pochopit, v čem vězí princip politické konkurence,“ píše a dodává: „Je možné, že právě zkušenost z voleb 2021 bude určující. Je možné, že lidé přestanou znovu a znovu vyhlížet obskurní spasitele z periferie politiky.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…