Přejmenování Koněvovy ulice v Praze: „Lidové hlasování“ bylo naprosté fiasko

23.06.2022 18:30

Dva roky poté, co radnice Prahy 6 nechala v Bubenči odstranit sochu sovětského maršála Koněva, rozhodli v úterý zastupitelé Prahy 3 požádat magistrát hlavního města, aby přejmenoval Koněvovu ulici na Hartigovu podle prvního žižkovského starosty. Na tamní občany tato změna však dopadne mnohem víc, než tomu bylo v prvním případně. Čeká je zdlouhavé vyřizování nových dokladů na úřadě. Pozornost budí i samotná anketa, na jejímž základě se zastupitelé rozhodovali. Podle některých politiků takové kroky nebyly vůbec nutné.

Přejmenování Koněvovy ulice v Praze: „Lidové hlasování“ bylo naprosté fiasko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha Koněva, ještě na svém místě

O přejmenování ulice rozhoduje rada hlavního města na základě doporučení magistrátní místopisné komise, která už dříve Prahu 3 informovala o tom, že se změnou názvu souhlasí. Krok na úterním jednání kritizovali zastupitelé hnutí ANO.

Pro návrh o přejmenování Koněvovy ulice na Hartigovu zvedli ruku zastupitelé TOP09-STAN, Piráti, někteří z ODS, KDU-ČSL, zastupitelka za Zelené, nezávislí zastupitelé a z klubu hnutí ANO jeden zastupitel.

Starosta Prahy 3 Jiří Ptáček na svém facebooku informoval, jaké patálie tamní obyvatele s přejmenováním ulic čekají. „Je nám jasné, že tohle je změna, kterou nepřijmou všichni s radostí. Obyvatelé budou muset například absolvovat výměnu občanských průkazů. Právě proto se pokusíme tento proces maximálně zjednodušit. Určitě zajistíme prodlouženou pracovní dobu příslušného pracoviště a prověřujeme i možnost zřízení přepážky přímo na Koněvce,“ slibuje.

Radní Pavel Křeček (STAN), který návrh zastupitelům předložil, však uvedl, že na úřad budou muset také majitelé aut i malého technického průkazu.

Ptáček uvedl, že toto stanovisko neznamená, že by se ulice přejmenovala v následujících dnech. Je to pouze signál pro pražskou místopisnou komisi (magistrát), že Praha 3 vnímá změnu kladně. K přejmenování pravděpodobně dojde za několik měsíců.

Spolu s tím vyvrátil tvrzení některých odpůrci přejmenování, že přejmenování ulice je spojeno s nezbytnou změnou všech nájemních smluv, že jim přestane chodit pošta. „To je samozřejmě hloupost. Pokud magistrát rozhodne o přejmenování, spustíme srozumitelnou informační kampaň, aby bylo každému jasné, co má dělat,“ doplnil starosta.

Radnice oslovila 3689 obyvatel i místní podniky v ulici a vytvořila anketu, do níž se zapojilo velmi málo lidí i podniků.

V prvním průzkumu se na přejmenování Koněvovy ulice na Hartigovu dotazovala obyvatel. Pro Hartigovu bylo podle grafu 8, 0 % pro název Koněvova se vyjádřilo 18.0 % respondentů. Nehlasovalo 74.0 %.

Druhý graf ukazuje, jak se k přejmenování ulice postavili podnikatelé. Pro Hartigovu bylo 3,4 % a pro Koněvovou 12.6 %. Nehlasovalo 84 %.

Obyvatelé Prahy 3 projevili pochybnosti o anketě, na jejímž základě zastupitelé o přejmenování ulice hlasovali. A z níž vyplývá, že „je to většině obyvatel jedno“. „Bylo v anketě možné vyjádřit třetí možnost typu: ‚Je mi to jedno, přejmenujte si tu ulici, jak chcete.‘ K druhému průzkumu zaznívaly otázky: ‚Kdo mohl reálně hlasovat? Jak se ošetřilo, že nemohla hlasovat skupina ze Vsetína?‘“ uvedl David Kret k průzkumům mezi obyvateli ulice i mezi všemi Pražany ohledně názoru na změnu názvu.

Účast v průzkumu není totiž vůbec malá. Anketa není průzkum, který zkoumá 100 % hlasujících ale vzorek hlasujících. „26% účast je skoro stejná jako při hlasování do Evropského parlamentu. Ale předpokládám, že tam ty výsledky nikdo nezpochybňuje,“ napsal zastupitelům David Kret, který má problém s vyhodnocením ankety.

Výtky měl i zastupitel Prahy 3 Mojmír Mikuláš.

A také místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut. „Jak proponenti, tak odpůrci přejmenování ulice říkají, že bychom se při rozhodování neměli nechat ovlivnit aktuální ruskou agresí na Ukrajině a máme hodnotit historické činy maršála Koněva. Chtělo by se souhlasit, ale realita je jiná – všichni jsme aktuální situací ovlivněni, včetně mě samotného. Přejmenování ulice se nenavrhuje pouze v reakci na historické činy maršála Koněva, ale do velké míry jako populární symbolická reakce na aktuální ruskou agresi.“

„Pokud se na jméno ulice díváme jako na oslavu historických činů konkrétní osobnosti, nelze říci přejmenování ne. Jméno ulice však lze spravedlivě vnímat i jako symptom, historickou stopu doby nebo připomenutí konkrétních historických událostí. V tomto světle už se přejmenování ulice nejeví jako nezbytné," vyslovil Rut svůj názor na facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…