Přejmenováno. Kéž nás mravnost Václava Havla neopouští, pronesl na letišti Marek Eben

05.10.2012 12:36

Na letišti v Praze- Ruzyni začalo slavnostní přejmenovávání aeroportu na Letiště Václava Havla.V první řadě usedl vedle vdovy Dagmar Havlové a její dcery iniciátor přejmenování, režisér Fero Fenič, a rovněž pražský primátor Bohuslav Svoboda, ale rovněž ministři Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg a předseda Senátu Milan Štěch.

Přejmenováno. Kéž nás mravnost Václava Havla neopouští, pronesl na letišti Marek Eben
Foto: rep
Popisek: Letiště Václava Havla

„Listopad 89 se podařil jen díky osobě Václava Havla. Snad se každý, kdo na toto letiště přijede, zamyslí, díky komu si může svobodně jezdit po světě,“ řekl ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Václav Havel nás podle něj nabádal i k tomu, abychom otevřeli svou mysl. Podle něj se občas zase začíná prosazovat česká pupkovitou. „Braňme Václava Havla, jeho otevřenost myšlenkám a světu,“ uzavřel apelativně Schwarzenberg.

Miroslav Kalousek, ministr financí, následně vystoupil jménem vlastníka letiště, tedy českého státu. „Vlastník tohoto letiště si pokládá za čest, že bude spojeno s tak významnou osobností českého veřejného života,“ řekl.

Po Masarykovi jsme podle něj pojmenovali v minulém století letiště, my nyní po Havlovi pojmenováváme letiště, a v budoucnu se prý snad najde osobnost, po které bychom mohli pojmenovat třeba kosmodrom.

Podle pražského primátora Bohuslava Svobody by si před třiceti lety nikdo nedokázal představit, že by jeho jménem, které tehdy bylo synonymem všeho špatného, byla pojmenována výkladní skříň Prahy. „Pro všechny občany, kteří se na toto letiště budou vracet, to bude zpráva, že se vrací do svobodné země.“ Pojmy Havel a Praha jsou podle něj v mysli cizinců spojeny. „Jako primátor musím vyslovit nadšení, že toto spojení je nyní ještě těsnější.“

Pak už se ujala slova vdova po oslavenci Václavu Havlovi. „Symbol Václava Havla má doposud konkrétní obsah- pád hranic a otevření se světu,“ uvedla svůj projev Dagmar Havlová. A právě tyto hodnoty podle ní zhmotňuje letiště.  

 „Děkuji všem, že tuto iniciativu vzali vážně a že umožnili, aby jméno našeho největšího letiště nebylo spojeno s neblaze proslulým vězením, s nímž měl i Václav své osobní zkušenosti,“ poznamenala. „Vnímám to jako uznání Václavových zásluh o tento stát,“ uzavřela vdova.

„Vážené dámy a pánové, vítejte na letišti Václava Havla Praha,“ ozvalo se z amplionů poté, co všichni řečníci společně na pódiu přestřihli pásku. „Kéž ideje a mravnost Václava Havla neopustí návštěvníky tohoto letiště, až opustí toto letiště branou ven. Kéž zůstanou v celé České republice,“ pronesl poté moderátor Marek Eben.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…