Překvapení. Hamplová a „třídy pro děti Romů“: Nezvyklé setkání

04.04.2023 8:35

Ne všichni Romové mě hned odsoudili, uvádí senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. Po svém vystoupení v Senátu, kde navrhla vytvoření speciálních tříd pro Romy, se sešla se zástupci romské komunity a z „oka do oka“ si s nimi věc vysvětlila. Titulky novin o ní prý lhaly a dělaly z ní rasistku.

Překvapení. Hamplová a „třídy pro děti Romů“: Nezvyklé setkání
Foto: archiv J. Zwyrtek Hamplová
Popisek: Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová

Nezávislá senátorka Jana Zwyrtek Hamplová vyvolala vlnu ostrých reakcí. Na půdě horní komory Parlamentu totiž prohlásila, že by romským dětem možná pomohlo, kdybychom je oddělili od neromských. Myšlenka společných tříd je podle senátorky sice hezká, ale politička je toho názoru, že se neosvědčila.

„Naopak, možná kdyby se udělaly samostatné třídy pro romské děti, vybudujeme jim ty rovné šance do budoucna. Není to diskriminace, je to naopak prostě úplně rozumný krok,“ uvedla Zwyrtek Hamplová. Informovala o tom ČTK.

Organizace Romea se ihned ohradila.

„Vzdělání by mělo být pro všechny děti bez rozdílu etnického původu stejné a nikdo by neměl být segregován z důvodu své etnické příslušnosti. Tento výrok není nic jiného než projev rasismu a segregace. Odsuzujeme tento výrok a důrazně odmítáme jakoukoliv formu rasové segregace ve vzdělávání,“ napsal Štefan Balog, manažer stipendijního programu organizace Romea.

Podobně ostrých reakcí přišlo víc.

„Dobrovolničila jsem v dětských domovech v Arménii a Maroku a poté se jako politička začala věnovat sociální oblasti. Věřím totiž, že společnost musí dopomáhat k rovnosti šancí. Slova senátorky Zwyrtek Hamplové o faktické segregaci romských dětí jsou rasistická a odpudivá,“ napsala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Markéta Pekarová Adamová promluvila

„Senátorka Zwyrtek Hamplová si spletla století a možná i kontinent. Chce zavádět segregované třídy jen pro romské děti. My bychom byli raději, kdyby v Senátu nebyli lidé, kteří rozpoutávají nenávist a šíří dezinformace,“ uvedlo v reakci hnutí STAN.

Hnutí STAN promlouvá

A tak se senátorka Zwyrtek Hamplová k celé věci vyjádřila na facebooku ještě jednou. Je přesvědčena, že čelí lynči.

„Asi to bude překvapení pro všechny – dnes jsem se sešla (na jejich pozvání) se zástupci významné romské komunity… Proč? Bylo na ně naléháno ze všech stran, aby se přidali k tomu ‚lynči‘, který byl na mne rozjetý za onu jednu větu z patnáctiminutového vystoupení v Senátu. Po prvotním ‚naštvání‘ na mne, když viděli tu jednu větu, však Bartoloměj Girga (na foto vlevo) usoudil, že by se k tomu neměli bezmyšlenkovitě propůjčit, ale naopak mne požádat o setkání a probrat to tzv. z oka do oka, o co vlastně šlo, protože z jedné věty nelze dělat závěry. A to se také stalo,“ uvedla.

Z rozhovoru prý vzniklo video určené i pro Romy. Zwyrtek Hamplová zdůraznila, že nemá problém komunikovat napříč celou společností.

„Díky Bartoloměji Girgovi za tento odpovědný a zralý přístup, když to takto vymyslel a onu kauzu ‚jedna věta‘ tímto ukončil. Nenechali se tedy zneužít ani ‚použít‘. Můj přístup dát si společně kafe chlapi velmi ocenili, a musím říct, že to kafe bez ohledu na jeho důvod bylo srdečné. Jak jsem se vyjádřila – pánové dokázali víc než premiér Petr Fiala, tj. komunikovat, a to i se mnou, ze které se titulky novin snažily účelově vyrobit rasistku (dezinformátorka jim už asi nestačí, protože čas mi dává za pravdu) a psali jasné lži o mých ‚návrzích na segragaci romských dětí‘, které nikdy nepadly. Tito romští pánové tedy pochopili, že vůči mně je to jasný záměr, a odmítli se na tom dál podílet,“ pokračovala.

Pánům poděkovala za rozhovor a novinářům vzkázala, že pokud ji chtěli upálit a nechat všechny Romy, aby jí vynadali, tak se přepočítali.

Jana Zwyrtek Hamlová promlouvá

Jana Zwyrtek Hamlová promlouvá

Podobný přešlap jako Jana Zwyrtek Hamplová měl na triku Andrej Babiš v roce 2016, ještě v časech, kdy zastával post ministra financí. Tehdy se vyjadřoval k táboru v Letech u Písku.

Byly doby, kdy všichni Romové pracovali,“ řekl ministr při debatě s občany. „To, co píšou v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam.“ Na Babišova slova tehdy upozornil server Aktuálně.cz.

Babiš po vlně kritiky se za svůj výrok omluvil a přislíbil, že místo tábora navštíví, což také udělal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Už jsem psal jinde. Za socíku, kromě zvláštních škol, měl každý ročník ZDŠ, tri třídy, označené A, B , a C., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProbuzený , 04.04.2023 13:29:52
Ne všichni ve zvláštních školách, byli cikáni, ale na základce, byli cikáni zpravidla ve třídě C. Prostě jim učení nešlo a brzdili by ty, kterým učení nedělalo problém. V Céčkách, byli i bílí, kterým učení nešlo, byli nepozorní, nebo raubíři, kteří se prostě učit nechtěli. Je vypovídající, že málokterý cikán, se dostal dál, než do 5. C. V devítce, už ani céčka nebyla, ale cikán, v ní byl vzácnou výjimkou. Vzácnou výjimkou, byli cikáni i v učňovských školách, neřku-li na SŠ. Na VŠ, možná promile. Oddělení podprůměrných od průměrných a nadaných, mělo a má smysl. A s rasizmem, to nemá nic společného. Ovšem je evidentní, že školství, jde u nás pomalu do háje a rozdíly pomalu zanikají. Doháníme modlu USA, kde polovina středoškoláků a vlastně celé populace, má problém se čtením a základní matematikou. Inu vzhůru dolů.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …