Premiér Babiš v USA jednal o prohloubení spolupráce u umělé inteligence

06.03.2019 22:10

Premiér Andrej Babiš se dohodl na prohloubení spolupráce Marylandské univerzity s českými institucemi v oblasti umělé inteligence. Univerzita už nyní spolupracuje s pražským ČVUT. Podle Babiše by spolupráce s americkou univerzitou mohla pomoci tomu, aby v Česku vzniklo jedno z evropských středisek pro vývoj umělé inteligence.

Premiér Babiš v USA jednal o prohloubení spolupráce u umělé inteligence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Na základě této návštěvy jsme se domluvili na návštěvě těchto institucí v Čechách, abychom navázali ještě větší spolupráci,“ řekl Babiš po setkání s představiteli Marylandské univerzity. Podle něj by to posílilo spolupráci v této oblasti. S rozvojem umělé inteligence počítá i česká vládní strategie pro inovace.

„Chceme koordinovat s kolegou (místopředsedou Rady pro vědu, výzkum a inovace Karlem) Havlíčkem všechny aktivity v rámci umělé inteligence, které nejsou koncentrované,“ uvedl Babiš. Podle něj by tak v Praze mohlo vzniknout národní centrum, ve kterém by se na vývoji umělé inteligence pracovalo a které by mohlo být jedním z hlavních podobných středisek v Evropské unii. V současnosti se podle Babiše zabývá vývojem umělé inteligence zhruba tisíc českých vědců.

Umělou inteligenci Babiš považuje za jedno z klíčových témat rozvoje země. „Umělá inteligence je o spolupráci robotů s člověkem, nahrazování člověka stroji, to je samozřejmě i budoucnost některých problémů, které máme i v Evropě,“ řekl Babiš. Zmínil se v této souvislosti například o řešení problému s nedostatkem řidičů autobusů.

Babiš se na Marylandské univerzitě seznámil s projekty autonomního řízení aut, robotů, kteří se sami učí, nebo analýzy zdravotního stavu prostřednictvím skenování obličeje.

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…