Premiér Fiala věří, že ÚS pod Baxovým vedením bude garancí ústavnosti

06.08.2023 6:20 | On-line

Premiér Petr Fiala (ODS) věří tomu, že Ústavní soud (ÚS) bude pod vedením Josefa Baxy garancí ústavnosti a bude chránit základní práva a svobody. Uvedl to ve vyjádření, které má ČTK k dispozici. Končícímu šéfovi Pavlu Rychetskému poděkoval za dlouhodobou práci pro justici i Českou republiku. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) doufá v to, že Baxa naplní, co avizoval, tedy že se z ÚS nestane aktivistický tvůrce práva, uvedl na sociální síti X, dříve twitter.

Premiér Fiala věří, že ÚS pod Baxovým vedením bude garancí ústavnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Baxu s účinností od úterý 8. srpna do funkce předsedy ÚS jmenoval prezident Petr Pavel. Novou ústavní soudkyní a zároveň místopředsedkyní soudu se stala Kateřina Ronovská. Na jmenování čeká místopředsedkyně pražského městského soudu Veronika Křesťanová a bývalý místopředseda Mezinárodního trestního soudu Robert Fremr.

„V pondělí vyprší mandát předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému. Děkuji mu za dlouhodobou práci pro justici i pro Českou republiku," uvedl Fiala. „Novému předsedovi Josefu Baxovi přeji vše dobré v nové funkci a těším se na spolupráci. Věřím, že Ústavní soud bude pod jeho vedením garancí ústavnosti a bude chránit základní práva a svobody," dodal.

Podle Blažka bylo Baxovo jmenování předsedou ÚS očekávatelné. Novému šéfovi soudu poblahopřál. „A doufám, že v průběhu výkonu mandátu naplní, co avizoval mj. v Senátu, totiž, že se z Ústavního soudu nestane aktivistický tvůrce práva, tedy jakási nelegitimní 'třetí komora' Parlamentu ČR," poznamenal ministr.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) věří tomu, že Rychetského hlas nezmizí z veřejného prostoru. ÚS se podle ní po dlouhá léta těší vysoké důvěře občanů, na čemž má podle ní končící šéf soudu zásluhu. "Josefu Baxovi a Kateřině Ronovské přeji mnoho sil při vedení zásadní demokratické instituce České republiky," dodala.

Podle vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) snad neexistuje důležitější úkol než ochrana ústavnosti, o kterou dbá ÚS. "Josef Baxa je nepochybně důstojným nástupcem Pavla Rychetského v čele téhle instituce. Jemu i Kateřině Ronovské ke jmenování gratuluji. Pavlu Rychetskému chci za dvacetiletou službu v čele ÚS poděkovat," uvedl.

Bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová novým členům vedení ÚS pogratulovala. „Ústavní soud i my všichni v nich získáváme respektované strážce ústavy, lidských práv i svobod," poznamenala na sociální síti X.

Šéf pirátského poslaneckého klubu a místopředseda sněmovního ústavně-právního výboru Jakub Michálek (Piráti) považuje Baxovu volbu za šťastnou. „Uznání má jak ve správním soudnictví, tak v justiční politice. Věřím, že se mu podaří vést Ústavní soud tak dobře jako NSS. A náš Ústavní soud bude i nadále patřit mezi respektované evropské instituce a hlavně hájit práva občanů, kterým se spravedlnosti nedostalo u obecných soudů," poznamenal.

Předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová věří tomu, že ÚS bude mít s Baxou v čele nejen profesně respektovanou, ale hlavně nepodjatou a nestrannou osobnost. Rychetského často kritizoval předseda ANO a expremiér Andrej Babiš zejména v souvislosti se zrušením části volebního zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To chce odvahu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 06.08.2023 9:09:09
A ta slova z titulku říká premiér, který protiústavně zablokoval protivládní weby a který zavádí cenzuru.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…