Premiér Sobotka kritizoval ČSSD. A prozradil, co bude se stranou dál

31.05.2014 6:50

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) v rozhovoru pro sobotní MF Dnes své spolustraníky upozornil, že se strana musí proměnit, pokud nechce dopadnout jako ODS, ale dodal, že sám se o proměnu snaží a věří, že uspěje. V čem konkrétně má tedy tato proměna spočívat? Ve větší otevřenosti. Premiér odpovídal také na otázku, zda se ve funkci po více než sto dnech nestává paranoidním.

Premiér Sobotka kritizoval ČSSD. A prozradil, co bude se stranou dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu v Lidovém domě, tedy srdci ČSSD

ČSSD nedopadla nijak oslnivě v nedávno skončených eurovolbách, ale Sobotka se zdá být přiměřeně spokojen. Ačkoli by byl raději, kdyby sociální demokracie dosáhla alespoň na pět mandátů v Evropském parlamentu, čtyři mandáty jsou srovnatelné s volebním výsledkem ANO a TOP 09. ČSSD se teď podle jeho názoru musí soustředit na jiné věci. Především na vládnutí, aby se občanům v České republice žilo lépe.

Daří se nám, ale pozor

Sobotka má za to, že se to pomalu daří. Vláda na jedné straně prosadila vyšší platy pro státní zaměstnance a výraznější valorizaci penzí a na straně druhé se jí evidentně daří přilákat nové investory, což české ekonomice pomůže. Povede to k vytvoření nových pracovních míst a české domácnosti opět začnou více utrácet.

Sobotka však také varoval své spolustraníky. ČSSD nesmí usnout na vavřínech a musí se soustředit na nadcházející senátní a komunální volby. To především znamená, že se musí otevřít novým lidem. „Obecně platí, že já neustále apeluji na sociální demokraty v regionech, abychom neprosazovali kandidáty jen z našich členů, ale také se rozhlíželi kolem sebe. To je jediná šance, jak naše strana může dlouhodobě přežít,“ podotýká premiér.

Více prostoru ale slibuje i všem členům ČSSD. Prý budou moci výrazněji mluvit. Do výběru kandidátů na poslance, senátory a tak podobně. Strana prý také nesmí zapomínat na nábor nových členů. Strana se nesmí uzavřít sama do sebe.

Snad kolem mě nevystaví zdi

Na uzavření ve Strakově akademii si podle svých slov dává pozor i sám premiér. Usiluje o to, aby nezůstal uzavřen za zdmi své pracovny. A nemyslí si, že by se stával paranoidním. Když ho někdo požádá o schůzku, prý se s ním sejde.

„Je strašně důležité, aby se premiér nezavřel ve Strakově akademii. Doufám, že se mi to povede. A že mi tu žádní lidé nepostaví zdi. Když mě někdo požádá o schůzku, tak se s ním sejdu, byť to stojí hodně času. Což je důležité, abych si udržoval elementární zpětnou vazbu,“ poznamenal k tomu na závěr premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…