Premiér letí 17. listopadu potvrdit do USA, že jsme spolehlivým partnerem

15.11.2014 7:50

Proč premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odlétá 17. listopadu do Spojených států? Prý proto, že chce, aby Česká republika byla vnímána jako spolehlivý partner. V rozhovoru pro MF Dnes také uvedl, že setkání s americkým viceprezidentem Josephem Bidenem považuje za úspěch.

Premiér letí 17. listopadu potvrdit do USA, že jsme spolehlivým partnerem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka zavítal do sportovního klubu Slavie. Návštěva se nesla v přátelském duchu

Bohuslav Sobotka jako každý rok 17. listopadu zapálí svíčku na Národní třídě a připomene si tak události roku 1989. Pak odlétá do USA. Je přesvědčen, že takto významné události, jako je pád komunismu ve střední a východní Evropě, je nutné si připomínat i na mezinárodní úrovni.

Premiér také odpověděl deníku MF Dnes na otázku, s kým se ve Washingtonu setká. „Vzhledem k tomu, že budu odhalovat bustu Václava Havla v americkém Kapitolu, setkám se s nejvyššími představiteli americké vlády, s viceprezidentem USA Josephem Bidenem, předsedou Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem, s šéfkou demokratické menšiny ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiovou, s ministrem pro energetiku USA Ernstem Monizem a s Madeleine Albrightovou,“ vyjmenoval Sobotka.

Havlův odkaz je pevnou součástí české zahraniční politiky

Původně se také spekulovalo o možném setkání premiéra ČR přímo s americkým prezidentem Barackem Obamou. To se však nekoná a někteří tvrdí, že za tím vězí rozmazaná zahraniční politika současné politické reprezentace a ústup od hodnot, které v amerických očích představoval Václav Havel. „Považuji za velký úspěch, že součástí cesty, jejímž primárním cílem bylo uctění památky pětadvacátého výročí listopadu 1989, bude také setkání s nejvyššími představiteli americké vlády včetně viceprezidenta,“ hodnotí úroveň čtyřdenní návštěvy Sobotka.

„Havlův odkaz je pevnou součástí české zahraniční politiky a moje koaliční vláda se k němu plně hlásí, koneckonců, o něčem asi vypovídá i to, že chci být osobně přítomen u odhalení busty Václava Havla v Kongresu. Prioritou vlády je, aby byla Česká republika vnímána jako spolehlivý a čitelný partner, vycházející z našeho pevného ukotvení v rámci členství v EU a NATO,“ vysvětloval premiér v MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…