Premiér se bojí reakce Hradu! Černochová řádila na ČT kvůli Koudelkovi

06.08.2021 13:40 | Rozhovor

Šéf hnutí ANO a stávající předseda vlády Andrej Babiš (ANO) stále nerozhodl, zda bude plukovník Michal Koudelka pokračovat v čele BIS dalších pět let. Jeho první pětiletý mandát přitom Koudelkovi vyprší již příští týden. Jana Černochová má za to, že se Babiš bojí reakce prezidenta a možná kvůli tomu rozehrál hru i s SPD. To místopředseda SPD Radim Fiala rázně odmítl.

Premiér se bojí reakce Hradu! Černochová řádila na ČT kvůli Koudelkovi
Foto: Screen ČT24
Popisek: Hosté České televize debatují o situaci v BIS

Není tajemstvím, že prezident Miloš Zeman si přeje konec Michala Koudelky v čele BIS. Agenty této české tajné služby označuje za čučkaře a vyčítá jim, že věnují až příliš mnoho pozornosti působení ruských a čínských agentů na českém území a příliš málo pozornosti zločinům ekonomického charakteru.

Před kamerami České televize o budoucnosti Michala Koudelky debatovali poslankyně ODS Jana Černochová, místopředseda SPD Radim Fiala a člen Bezpečnostního výboru Sněmovny z hnutí ANO Robert Králíček.

„Já dlouhodobě podporuju pana Koudelku, celé čtyři roky. Neměl jsem s ním jediný problém a jeho práce si vážím. Postavili jsme se za něj i jako výbor, i jako komise, takže nevím, proč bych ten názor měl měnit,“ zdůraznil Králíček s tím, že by si přál, aby Koudelka pokračoval v čele BIS dalších pět let. „Věřím, že pan premiér s panem (Janem) Hamáčkem (ČSSD) najdou řešení a Michalu Koudelkovi bude ten mandát prodloužen,“ doplnil v Událostech, komentářích České televize.

Jenže pokračování Michala Koudelky zdaleka není tak jistou věcí. Černochová za tím cítí tlak prezidenta Zemana.

„Já si to vykládám tak, že se pan premiér obává reakce Hradu v případě, že by skutečně dostál těm svým slibům, protože ani já jsem jiné jméno, než jméno pana Koudelky, neslyšela.“ poznamenala Černochová.

Ve shodě s Králíčkem Koudelku pochválila za odvedenou práci, ale konstatovala, že prezident je zjevně proti pokračování stávajícího šéfa BIS v úřadě. „Já bych to považovala za chybu, protože jmenování ředitele BIS patří skutečně do výlučné pravomoci vlády. Není tam žádná signace dalších osob, jako je pan prezident nebo někdo z Pražského hradu,“ připomněla Černochová.

„Ten přístup je velmi amatérský,“ pravila Černochová. Za amatérský přístup považuje jak chování premiéra, tak chování Radka Kotena.

Předseda Bezpečnostního výboru Sněmovny Radek Koten (SPD) se podle Černochové chová dosti zmateně a doporučila mu, aby si přečetl zákon, podle kterého má postupovat. Černochová vyslovila úvahu, že Koten celý proces zdržuje schválně.

„V žádném případě,“ ohradil se okamžitě Fiala. „Vím to, že Radek Koten postupoval s literou zákona, tak, jak to říká, protože na to má samozřejmě na bezpečnostním výboru aparát,“ pravil Fiala. Zdůraznil přitom, že Koten si nemůže svolávat výbor jak chce, ale musí jednat buď podle zákona, nebo na žádost osmi členů výboru.  

Králíček oponoval, že výbor mohl být svolán k neformální diskusi, což jako předseda výboru podle zákona udělat může. Jen by pro to potřeboval získat již zmíněnou podporu kolegů.

Černochová doplnila, že Koudelka dělá svou práci dobře, ale i tak ho kabinet může ze zákona odvolat.

Fiala oponoval, že SPD se na Koudelku tak pozitivně nedívá.

„Pan Koudelka už kdysi o SPD řekl, že má extremistický program. Přitom pan kolega Koten má prověrku Národního bezpečnostního úřadu na stupeň tajné, jako jediný předseda toho výboru v historii. Takže my jako SPD nemáme k panu Koudelkovi úplně kladný vztah,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …