Přes tisíc lidí podepsalo petici proti Šlajsovi jako hejtmanovi Plzeňského kraje

11.11.2013 22:08

Víc než tisícovka lidí se během čtyř dnů podepsala pod otevřený dopis, který odmítá, aby se hejtmanem Plzeňského kraje stal Václav Šlajs z ČSSD. Otevřeným dopisem nazvaným "Nechceme politruka hejtmanem Plzeňského kraje" vyzývá šestice autorů krajské zastupitele, aby nepodpořili Šlajse na post hejtmana kvůli jeho aktivní službě komunistickému režimu před rokem 1989. ČTK to sdělil jeden z autorů dopisu, aktivista Petr Vaněk.

Přes tisíc lidí podepsalo petici proti Šlajsovi jako hejtmanovi Plzeňského kraje
Foto: Archiv Václava Šlajse
Popisek: Václav Šlajs

Současný hejtman Milan Chovanec (ČSSD), který se po říjnových volbách stal poslancem, už dříve uvedl, že na krajském zastupitelstvu 9. prosince oznámí, zda rezignuje na post poslance či hejtmana. Jako možného nástupce označil svého prvního náměstka Václava Šlajse, který má na starosti finance.

Šlajs tvrdí, že náčelníkem politického oddělení, tedy tak zvaným politrukem, nebyl. "Já jsem byl čtyři roky předsedou útvarové organizace KSČ, a to v letech 1981 až 1985... Náčelníkem oddělení, ale ne politického, jsem se stal 1. února 1990. Těm orgánům se z legrace říkalo novodobí politruci," citoval Šlajse server iDnes.cz.

"Cílem otevřeného dopisu je vyzvat demokraticky smýšlející zastupitelky a zastupitele Plzeňského kraje, aby svým hlasem nepodpořili zvažovaného kandidáta na post hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse," uvedl Vaněk.

Šlajs byl podle textu dopisu do roku 1989 členem KSČ a mnoho let i důstojníkem komunistické armády, kde vykonával funkci předsedy útvarové organizace KSČ. V roce 1989 ještě dokončil studium na vysoké škole politické. "Jsme hluboce přesvědčeni, že takový člověk nepatří na tak vysokou a významnou pozici. V případě Václava Šlajse se nejedná o mladický omyl nebo krátkou koketerii s komunistickou stranou, ale o vědomé spojení dospělého života s aktivní službou diktatuře systematicky pošlapávající lidská i občanská práva a svobody," stojí ve výzvě zastupitelům.

Jednašedesátiletý politik ve svém životopisu nepopírá studium na vysoké škole politické v letech 1985 až 1989, u let 1973 až 1993 uvádí, že byl voják z povolání. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…