Přestaňte posílat peníze na válku, vyzval Okamura. Vedle seděl Marek Benda

21.04.2024 15:31 | Monitoring

Ve studiu TV Nova se střetli nad otázkou války na Ukrajině předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda a předseda SPD Tomio Okamura. Benda považuje vyzbrojování Ukrajiny za odpovědnou investici do budoucnosti. Na což mu Okamura kontruje zadlužováním státní kasy a potřebnými lidmi napříč republikou. „Skončete to zadlužování! A já říkám – přesměrujte peníze k našim potřebným občanům, přestaňte už posílat peníze na válku a na zbraně na Ukrajinu a Ukrajincům,“ řekl Okamura.

Přestaňte posílat peníze na válku, vyzval Okamura. Vedle seděl Marek Benda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střípky z politiky: Politická situace 2024. Bude lépe? Debatovali Tomio Okamura a Petr Mach

Podle Bendy je klíčovým zájmem České republiky, aby Ukrajina válku neprohrála. Vzpomenul, že když mu byly čtyři roky, viděl z okna v brněnském bydlišti projíždět tanky armád Varšavské smlouvy, dle Bendy sovětské tanky, a nechce vidět, aby přes Brno jely tanky ruské. „Jako by válka na Ukrajině nebyla v českém národním zájmu, to je prostě strašidelný omyl. Pokud Ukrajina prohraje, tak nás od velmi expanzivního Ruska dělí už jenom Slovensko,“ hrozil se Benda v TV Nova.

Okamura zamířil k odhlasované podpoře Ukrajině, která po dlouhých měsících získá od USA 61 miliard dolarů. Podle Okamury se ovšem hlasovalo nejen o Ukrajině. „Musíme si říct na rovinu, proč to bylo odsouhlaseno, protože pro to hlasovala i část republikánů. A to z toho důvodu, že to bylo výměnou za podporu Izraele, a také výměnou za podporu Tchaj-wanu. Takže si musíme říci, že to nebylo zdaleka jenom o Ukrajině,“ řekl Okamura. „Kdyby se hlasovalo pouze o Ukrajině, tak by to možná dopadlo jinak,“ dodal předseda SPD.

A pustil se do kritiky podpory Ukrajině. „My jsme jediná strana v parlamentu, která je proti zasílání zbraní a peněz na Ukrajinu a Ukrajincům. Hnutí ANO neustále hlasuje společně s vládní pětikoalicí. A tady bych ukázal jednoduchý průzkum. 69 % občanů České republiky by podpořilo rychlé ukončení války na Ukrajině i za cenu, že Rusko by získalo část ukrajinských území,“ mával na kamery Okamura grafikou.

Na přetřes přišel i Donald Trump, který Republikánské straně vysílal signály, aby podporu neschvalovali. I proto došlo k několikaměsíčnímu zdržování u hlasování. Marek Benda poznamenal, že Trump podporu Ukrajině nakonec v náznacích schválil. „Trump ve středu poprvé vyslal na svém twitteru pozitivní signál, kdy připustil, že je možné ten balík schválit. Nakonec pro něj hlasovala téměř polovina republikánů, takže ani v těch Spojených státech to není tak jednoduché,“ řekl Benda. Přitom vyzdvihl českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu z třetích zemí. Podle Bendy na to nedáme ani korunu.

A to s Tomiem Okamurou zahýbalo. „Co se týče té iniciativy Fialovy vlády, to je katastrofa. Já nevím, proč říkáte nepravdu. Já sám jsem seděl v televizi Prima a hodnotil jsem před 14 dny vystoupení pana premiéra, který vystupoval minutu přede mnou. A tam řekl, že vláda dá stamiliony korun na tu iniciativu na posílání munice,“ hřímal Okamura. „Já jsem to slyšel na vlastní uši. A potom jsme to v pořadu všichni komentovali s vašimi koaličními zástupci,“ dodal.

A uvedl i hlavní důvod, proč odmítá podobné iniciativy. „Nejenže chceme mír a zastavit válku. A ta válka je zamrzlá a dva roky se neposouvá, ale Česká republika trhá za vaší vlády rekordy v zadlužování,“ řekl Okamura rozhořčeně s ohledem na slibované stamiliony na munici. A volal po tom, aby se takové peníze dávaly českým potřebným občanům, invalidům, důchodcům, rodinám, nikoliv do pokračování války. „Je to z minulého týdne údaj – s vaší vládou pětikoalice stoupla míra zadlužení ČR na 43 % HDP, což je nejvyšší hodnota od vzniku státu,“ děsil se Okamura. „Skončete to zadlužování! A já říkám – přesměrujte peníze k našim potřebným občanům, přestaňte už posílat peníze na válku a na zbraně na Ukrajinu a Ukrajincům.“

Ale Benda s takovými vývody nesouhlasil. Peníze pro Ukrajinu jsou podle něho dobrá investice do budoucnosti. „Je v bytostném zájmu České republiky, aby v tomto směru pomáhala. A jestli na to dává stamiliony korun, ne desítky miliard, tak si myslím, že je to odpovědná investice do budoucnosti,“ zavřel imaginární investorské příručky geopolitiky Marek Benda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bylo by dobré na Ukrajinu odeslat i Bendu. Určitě budou mít velkou radost z dárečka., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTrashman , 21.04.2024 20:06:05

|  5 |  0

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…