Prestiž armády roste. Ale v USA je to ještě lepší, sdělil šéf Sněmovny Vondráček

09.08.2018 8:51 | Zprávy

Ve včerejší relaci Události, komentáře na České televizi se probírala pieta za padlé vojáky v Afghánistánu. Ve studiu byl s moderátory Jakubem Železným a Michalem Kubalem také předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a biskup plzeňské diecéze Tomáš Holub, který byl dříve přímým účastníkem zahraničních misí jako kaplan.

Prestiž armády roste. Ale v USA je to ještě lepší, sdělil šéf Sněmovny Vondráček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na letiště v Ruzyni přistál vládní speciál s těly padlých vojáků z Afghanistánu

Ve dvanáct hodin se po celé zemi rozezněly sirény na počest vojáků, kteří zemřeli rukou sebevražedného útočníka v Afghánistánu. Prezident republiky Miloš Zeman udělí 28. října trojici můžu in memoriam medaili za hrdinství.

Reportáž začala záběry z příletu ostatků českých vojáků do domoviny. Po smutečním ceremoniálu kolona pohřebních vozů za doprovodu Hradní stráže a Vojenské policie převezla těla do Ústřední vojenské nemocnice. Televize poté odvysílala fotografie přímo z afghánského Bagrámu, kde se s padlými rozloučili jejich čeští, ale i američtí kolegové.

„Naši tři vojáci padli, zachránili svým hrdinským činem životy dalších našich, popřípadě koaličních vojáků,“ řekl generálmajor Jiří Verner, zástupce náčelníka Generálního štábu AČR. „Došlo k tragédii, které šlo jen těžko zabránit při službě v armádě. Tři naši vojáci položili životy. Položili je i za nás, za naše bezpečí zde v České republice,“ řekl během smutečního projevu ministr obrany Lubomír Metnar. Ve vzpomínku na padlé se proměnila i Petřínská rozhledna. Na noc se zahalila do státní trikolory, aby uctila tři mladé vojáky.

„Nebylo mi do řeči a není mi moc do řeči ještě ani teď,“ odpověděl Radek Vondráček na otázku Jakuba Železného, s jakými pocity vnímal smuteční ceremoniál k památce tří českých vojáků, kterého se osobně účastnil. „S rodinami padlých si krátce promluvil pan prezident, my ostatní jsme kondolovali a popřáli jsme upřímnou soustrast. Já myslím, že už toho na ně bylo dost,“ dodal Vondráček na adresu pozůstalých.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…